![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Tη στιγμή που το αίτημα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, συγκεντρώνοντας τη στήριξη πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και κοινωνικών ομάδων, νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο φτωχοί στην Ευρώπη.
Οπως είναι γνωστό, μελέτες έχουν αποδείξει ότι στα μνημονιακά χρόνια τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν υποστεί περικοπές που -ανά περίπτωση- ξεπερνούν και το 40%.
Η πτωτική πορεία της οικονομικής κατάστασης των υπαλλήλων του ελληνικού δημόσιου τομέα συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, «επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι τα μνημονιακά μέτρα, οι εφαρμοστικοί νόμοι έγιναν και για την επόμενη μέρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα σε όλους τους τομείς», είναι το πρώτο σχόλιο της ΑΔΕΔΥ με αφορμή τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για μια στατιστική αποτύπωση που «απλά επιβεβαιώνει τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους», τονίζει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στις πρόσφατες ενημερωτικές ημερίδες που έχει πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού έχουν περιγραφεί οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι: νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί με μισθό 780 ευρώ που έχουν διοριστεί στην Κρήτη ή σε άλλα ελληνικά νησιά κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ενοίκια της τάξης των 500 ή 600 ευρώ. Νοσηλευτές με ανάλογο μισθό ή νέοι χαμηλόμισθοι ιατροί αρνούνται διορισμούς σε σημεία της χώρας μακριά από τον τόπο τους ή παραιτούνται, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.
Μια επαναφορά των λεγόμενων «δώρων» θα επιτρέψει στους δημοσίους υπαλλήλους να δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, έχουν τονίσει συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.
Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ έχουν υπογραμμίσει ότι το μέτρο της επαναφοράς του 13ου-14ου μισθού θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και δεν θα επιφέρει δημοσιονομικές «ταραχές»: η επαναφορά των «δώρων» έχει κοστολογηθεί σε ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ενα σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού (30%-40% σύμφωνα με εκτιμήσεις) αναμένεται να επιστραφεί στα δημόσια ταμεία μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το υπόλοιπο αναμένεται να πέσει -και να παρέχει «ενέσεις ρευστότητας»- στην αγορά και να ενισχύσει την κατανάλωση, κατ’ επέκταση και την οικονομία, μέσω ενός ανοδικού σπιράλ, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και σε σχετικές μελέτες. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού έχει υποστηριχτεί και από εμπορο-βιοτέχνες, μεταξύ άλλων κλάδων.
Αίτημα
Υποστηρίζεται επίσης το αίτημα για επαναφορά των «δώρων» στον δημόσιο τομέα και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα από τα πολλά πεδία στο οποίο η κυβέρνηση έχει απομονωθεί, επιμένοντας να αρνείται να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη χυδαία τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και διαδίδει ότι η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού θα συνδυαστεί με αύξηση φόρων.
«Οι ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο είναι πλέον αδήριτη ανάγκη. Η κυβέρνηση οφείλει, αντί να επιχειρεί με τερατολογίες να κινητοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να νομοθετήσει άμεσα την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού», καταλήγει χθεσινή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)