Οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μπορεί να φτάσουν φέτος τα 30 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά την τεράστια παρένθεση της κρίσης, καθώς η επενδυτική δραστηριότητα καλά κρατεί, παρά τη συνήθη καμπή που παρατηρείται τις χρονιές εθνικών εκλογών. Γεγονός που δείχνει, τουλάχιστον ως σήμερα, πως οι επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, περιμένουν επικράτηση της λογικής περί πολιτικής σταθερότητας και διατήρησης του φιλοεπενδυτικού προφίλ που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που καταγράφηκε πέρυσι.
Ιδιαίτερα στο κομμάτι των παραγωγικών επενδύσεων, όπου έπειτα από πάρα πολλά χρόνια δημιουργούνται νέα εργοστάσια, όπως αυτό της Bake Hellas του κ. Γιώργου Μαυρομαρά. Τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου στο Σχηματάρι έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Μαΐου. Πρόκειται για μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης, στην οποία έχει λάβει το 50% των μετοχών η βελγική πολυεθνική Lorraine Bakery Group, ιδιοκτησία της οικογένειας Vanherpe. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Βέλγοι, που ελέγχουν συνολικά 15 εργοστάσια ανά τον κόσμο, στο ντιλ που έχουν κάνει με την οικογένεια Μαυρομαρά διατηρούν την οψιόν να εξαγοράσουν πλήρως την ελληνική εταιρεία το 2025 διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές. Ηδη εκτιμάται πως η νέα επένδυση μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις διείσδυσης της εταιρείας και στη Βόρεια Ελλάδα.
Πρόσφατα επίσης μπήκαν τα θεμέλια για την επέκταση των παραγωγικών δομών της Intertrade Hellas ΑΒΕΕ της οικογένειας Ντεληδήμου στα Οινόφυτα με τη δημιουργία νέου εργοστασίου σε μία επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Το νέο συγκρότημα που πλέον θα αρχίσει να σχηματοποιείται όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της γνωστής χαρτοποιίας που σήμερα έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά μέσω των brands Softex, Servin και της παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και την ίδια τη χώρα, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα μπορεί να είναι αυτάρκης στην παραγωγή πρωτογενούς ρολού χαρτιού.
Πέραν των παραγωγικών, συνεχίζεται και η ροή τουριστικών επενδύσεων στη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν υποβληθεί ακόμη δύο αιτήματα για υπαγωγή στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το ένα αφορά ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σαντορίνη, με την ονομασία «SANTORINI VALVIS VOLCANIC SPA», προϋπολογισμού 67,5 εκατ. ευρώ. Μία επένδυση που δρομολογεί ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Βάλβης, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Carpathian Springs, με το γνωστό brand Aqua Carpatica. Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου 317 δωματίων στη Γόρτυνα Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 209 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έχουν υπαχθεί σχέδια άνω των 2 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος των επενδύσεων είναι αυτός που εκτιμάται ότι μαζί με τις εξαγωγές και τον τουρισμό μπορούν δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις περισσότερο, αφού εξακολουθούν να έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με τους άλλους δύο πυλώνες ανάπτυξης.
Κάτι εξάλλου που υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον κ. Αδ. Γεωργιάδη κάνοντας και απολογισμό του κυβερνητικού έργου της τετραετίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, το 2022 οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στη χώρα διαμορφώθηκαν στα 26,71 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13%. Συγκριτικά οι ξένες επενδύσεις το 2018 ήταν 20,15 δισ ευρώ. Οι δε Αμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν στα 7,22 δισ. ευρώ, από 3,36 δισ. ευρώ το 2018.
Παράλληλα υπήρξε ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο με μεσοσταθμική αύξηση που έφθασε το 282% σε σχέση με 4 χρόνια πριν.
Στο διάστημα αυτό σημειώθηκε και ρεκόρ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς η Ελλάδα, από τη 19η θέση που βρισκόταν το 2019, πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, στα τέλη του 2022 η απορρόφηση ήταν στο 85%. Μια επιτάχυνση που μεταφράζεται σε 12 δισ. ευρώ!