Οι «επίγονοι» του ΣΥΡΙΖΑ: Πλατφόρμες από Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Παππά – Η έκπληξη Τζουμάκα και η παρ’ ολίγον υποψηφιότητα Πολάκη

    Ημερομηνία:

    Άνοιξε με κάθε επισημότητα η βεντάλια διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεδρίαζε από το πρωί, αναδείχθηκε σε κατεξοχήν πεδίο ανάπτυξης των προγραμματικών θέσεων των υποψήφιων Προέδρων, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν οι εκπλήξεις και οι… αναταράξεις.

    Περιγράφοντας το πολιτικό τους στίγμα, οι υποψήφιοι για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθετήθηκαν για τα νέα όρια της κοινωνικής εμβέλειας του κόμματος απαντώντας, άμεσα ή έμμεσα, στα περί διεύρυνσης, ενώ έθεσαν ζητήματα οργανωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα.

    Στις εκπλήξεις της συνεδρίασης καταγράφεται η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και η άρνηση του Παύλου Πολάκη να μπει στην κούρσα λόγω σφιχτού χρονοδιαγράμματος, διεκδικώντας την μετάθεση προς τα πίσω των εσωκομματικών εκλογών.

    Αχτσιόγλου: Απλουστευτικό το «Αριστερά ή Κέντρο»

    Με το Προεδρείο να δίνει το λόγο στις/στους υποψήφιους μετά τις βασικές εισηγήσεις, την πολιτική της πλατφόρμα ανέλυσε πρώτη η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης της «πληθυντικής Αριστεράς». Με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής και απαριθμώντας μια σειρά από αίτια που οδήγησαν στη διπλή ήττα των εθνικών εκλογών, ανάμεσα στα οποία η κακοφωνία, η επικοινωνιακή υστέρηση, η αδυναμία έκφρασης θετικού λόγου, αλλά και η «έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο», η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε πως «σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης. Κι εδώ εδράζεται μια επιπλέον αδυναμία μας. «Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα», όπως είπε.

    Παράλληλα, εκτίμησε πως «μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα», συμπληρώνοντας πως «η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση».

    Τέλος, «στο νέο κύκλο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σας καλώ να προχωρήσουμε όχι με το άγχος της δικαίωσης των διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση», κατέληξε.

    Τσακαλώτος: Αριστερά με απεύθυνση σε πλατιά ακροατήρια

    Μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός σκέψη και συλλογικότητα ανέφερε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμμένοντας πως το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε, όπως είπε.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους. Και ότι τον κόσμο πρέπει να τον πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του. Ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

    Τέλος μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

    Παππάς: Όλος ο κόσμος από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο

    «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» υποστήριξε από πλευράς του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του.

    Ο κ. Παππάς επισήμανε πως «η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές», υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας».

    Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή» όπως είπε, ενώ «το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας», σημείωσε. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία» τόνισε, ενώ έθεσε ως στόχους, μεταξύ άλλων, το «ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», αλλά και «να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση».

    Η έκπληξη Τζουμάκα

    Εν τω μεταξύ, στις τέσσερις έφτασαν οι υποψηφιότητες για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς με επιστολή του στο Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής, «παρών» στη διαδοχή δήλωσε ο Στέφανος Τζουμάκας.

    «Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα ο Σύριζα ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο κ. Τζουμάκας. Και πρόσθεσε: «Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7-12 % εδώ και 50 χρόνια, σε αντίθεση με πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που πέτυχαν και εδραίωσαν την αρχή της Πολιτικής πλειοψηφίας» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τζουμάκας, προτείνοντας και καταστατικές αλλαγές, όπως «η θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα».

    Η ένσταση Πολάκη

    Αιχμηρός υπήρξε κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με το παρόν χρονοδιάγραμμα, δηλαδή με τις κάλπες για τον νέο Πρόεδρο να στήνονται στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν και η υποψηφιότητά του φημολογούνταν έντονα όλο το τελευταίο διάστημα.

    Κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, «η συγκρότηση προεδρικού think tank από τεχνοκράτες για να εκπονήσουν αυτοί – και όχι τα συλλογικά όργανα- τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η σύνθεση των ψηφοδελτίων και κυρίως η στρατηγική να ζητάμε τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ (αρχικά και από το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ) χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση, ενίσχυσαν και επιβεβαίωσαν την εντύπωση στους πολίτες που μας στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια, πως έχουμε υιοθετήσει ΚΙ ΕΜΕΙΣ την απολιτίκ άποψη ότι πλέον δεν υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές και κατευθύνσεις, καθώς και ότι το επίδικο συνίσταται στο ποιος είναι ή/και φαίνεται καλύτερος διαχειριστής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας πως «για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

    «Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος» σημείωσε, καταλήγοντας πως «ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

    Σε γραμμή Πολάκη και ο Τεμπονέρας

    Σημειωτέον ότι την άποψη περί μετάθεσης των εσωκομματικών εκλογών έχουν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ηγετικά στελέχη της τάσης ΡΕΝΕ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή και ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας πως «εμείς υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

    Οι εναλλακτικές

    Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν φαίνεται να κλείνει σήμερα, καθώς βάσει του Καταστατικού υποψηφιότητα μπορεί να κατατεθεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, οπότε αναμένεται να εκκινήσει το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, ενώ για την εκλογή Προέδρου μπορούν να ψηφίσουν τα εν ενεργεία μέλη του κόμματος, αλλά και όσα εγγραφούν στο κόμμα μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες του πρώτου γύρου για την Προεδρία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ: Δείτε τι ζητούν

    Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση τεκνοθεσίας από ομόφυλο ζευγάρι Είχαν κάνει...

    Γυναίκα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου γιατί ο άντρας της έσφιγγε τα καπάκια των βάζων πολύ δυνατά

    Στη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μας, έχουμε ακούσει...

    Ρεκόρ αυξήσεων στην αγορά κατοικίας-Απλησίαστες οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια και στην Πάτρα

    Η προχθεσινή Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ εκπέμπει σήμα...

    Με νέα στοιχεία στον Εισαγγελέα ο πατέρας του φοιτητή που βρέθηκε κρεμασμένος

    Συγκλονίζουν τα νέα, άκρως σημαντικά στοιχεία που παρουσίασε ο...