Το 2024 οι επιστήμονες ονόμασαν και περιέγραψαν για πρώτη φορά άγρια ζώα που μέχρι πρότινως ήταν άγνωστα, διευρύνοντας τις εκπληκτικά περιορισμένες γνώσεις μας για την ποικιλομορφία της Γης.
«Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουμε αναγνωρίσει μόνο το ένα δέκατο όλων των ειδών στη Γη», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Dr. Σάνον Μπένετ, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας.
«Οι ύφαλοι της Νότιας Αφρικής παρουσιάζουν διαβόητα δύσκολες καταστάσεις κατάδυσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές και τα κύματα της θάλασσας είναι έντονα και ταραγμένα. Έτσι, ξέραμε ότι είχαμε μόνο μία ευκαιρία για να το βρούμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο υποβρύχιος φωτογράφος και θαλάσσιος βιολόγος Ρίτσαρντ Σμιθ.
«Αυτό το είδος είναι επίσης αρκετά κρυφό καθώς είναι περίπου στο μέγεθος ενός πασσάλου του γκολφ, αλλά ευτυχώς εντοπίσαμε ένα θηλυκό καμουφλαρισμένο σε κάποια σφουγγάρια περίπου ένα μίλι (1.6 χιλιόμετρα) μακριά από την ακτή στον αμμώδη πυθμένα του ωκεανού».
Είδος νυχτοπεταλούδας μεταξύ των νέων ανακαλύψεων
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δήλωσε ότι οι ερευνητές του συμμετείχαν σε 190 νέες ανακαλύψεις ζωντανών και απολιθωμένων ζώων, συμπεριλαμβανομένων 11 νέων ειδών νυχτοπεταλούδων, οκτώ καβουριών, τεσσάρων αρουραίων και τεσσάρων φιδιών.
Ένα από τα είδη της νυχτοπεταλούδας, που ονομάζεται Hemiceratoides από τη Μαδαγασκάρη, τρέφεται πίνοντας τα δάκρυα των πουλιών που κοιμούνται, ενώ ένα άλλο νεοαναγνωρισμένο είδος νυχτοπεταλούδας, το Carmenta brachyclado, βρέθηκε να πετάει πάνω σε ένα παράθυρο στην Ουαλία, παρά την καταγωγή του από τη Γουιάνα.
Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ένα χορτοφάγο πιράνχα με το όνομα Myloplus sauron από τον ποταμό Xingu της Βραζιλίας, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλινς, ανώτερος επιμελητής ψαριών στο μουσείο, ο οποίος βοήθησε στην περιγραφή του. Ονομάστηκε sauron λόγω της ομοιότητάς του με το μάτι του Σάουρον από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J.R.R. Tolkien.
Επιπλέον, το 2024 οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ένα μυστηριώδες μαλάκιο στα βάθη του ωκεανού, έναν καρχαρία-φάντασμα, ένα ψάρι με κεφάλι blob και ένα είδος ημι-υδρόβιου ποντικιού.
Μεταξύ των συναρπαστικών ευρημάτων των επιστημόνων του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου Kew του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν και ένα ενδιαφέρον νέο είδος μύκητα που βρέθηκε κοντά στην πόλη Royal Tunbridge Wells της Αγγλίας, το οποίο ονομάστηκε Phellodon castaneoleucus.
Οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν επίσης πέντε νέα είδη ορχιδέας σε τοποθεσίες σε όλο το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, έναν γκρίζο φοίνικα-φάντασμα από το δυτικό Βόρνεο με λευκά φύλλα στο κάτω μέρος του και μια αινιγματική οικογένεια φυτών γνωστή ως Afrothismia που περιορίζονται στα ηπειρωτικά δάση της Αφρικής και δεν μπορούν να φωτοσυνθέσουν.
Οι επιστήμονες που συνδέονται με το Kew περιέγραψαν 149 νέα είδη φυτών και 23 είδη μυκήτων. Το ινστιτούτο δήλωσε ότι ο ετήσιος κατάλογος των νέων ειδών είναι μια υπενθύμιση των πολλών αγνώστων που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Χωρίς αμφιβολία, το 2025 θα φέρει έναν νέο κατάλογο νεοανακαλυφθέντων πλασμάτων, φυτών και μυκήτων.
«Το απόλυτο προνόμιο του να περιγράφεις ένα είδος ως νέο για την επιστήμη είναι μια συγκίνηση που δεν θα ζήσουν ποτέ πολλοί», δήλωσε ο Μάρτιν Τσικ, ανώτερος ερευνητικός υπεύθυνος της ομάδας για την Αφρική στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew.
«Δυστυχώς, αυτή η χαρά επισκιάζεται όλο και περισσότερο από τις πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν τα φυτά ως άμεση συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας», είπε.
«Η καταστροφική πραγματικότητα είναι ότι τις περισσότερες φορές νέα είδη ανακαλύπτονται στο χείλος της εξαφάνισης και είναι σαν να «παλεύουμε» με τον χρόνο για να τα βρούμε και να τα περιγράψουμε όλα».