Μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους φαίνεται πως αποταμιεύουν πια τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας, προκειμένου να ανακτήσουν τον πλούτο που έχασαν στο μεταξύ λόγω υψηλού πληθωρισμού. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα συμβεί σύντομα.
«Ο ρυθμός της αποταμίευσης αναμένεται να παραμείνει υψηλός σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αν και κάπως χαμηλότερα από την πρόσφατη κορύφωσή του, αντανακλώντας εν μέρει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού», αναφέρει η ΕΚΤ στη σχετική ανάλυση.
Βασική αιτία είναι η ραγδαία επιτάχυνση του πληθωρισμού τη διετία 2021-2022, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. «Με την άνοδο του πληθωρισμού, τα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώθηκαν την τελευταία διετία, αυξάνοντας τα κίνητρα για να ξαναχτίσουν τον πλούτο τους», αναφέρει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ επισημαίνει μάλιστα ότι παρά την ισχυρή άνοδο στα πραγματικά εισοδήματα που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη μεταξύ 2022 και 2024, τα νοικοκυριά δεν προσάρμοσαν αμέσως την κατανάλωσή τους. Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε διάχυτη αβεβαιότητα και οι καταναλωτές δίστασαν να αυξήσουν τα έξοδά τους.
Η άνοδος στις αποταμιεύσεις σε μια περίοδο που οι καταναλωτές απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και χρόνια πηγαίνει κόντρα στις βασικές προβλέψεις γύρω από την κατανάλωση και προκαλεί προβληματισμό. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στα παραδοσιακά μοτίβα κατανάλωσης, αλλά κάποιοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για μόνιμη αλλαγή, η οποία μεταξύ άλλων διακυβεύει το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πάντως, η ΕΚΤ συνεχίζει να πιστεύει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν στο μέλλον και διατηρεί την πεποίθηση ότι θα πυροδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας του μπλοκ. «Η πιθανή πτώση στον ρυθμό αποταμίευσης σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στους πραγματικούς μισθούς αναμένεται να βοηθήσουν στη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης», αναφέρει η ΕΚΤ. Προβλέπει, όμως, ότι τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αποταμίευση θα παραμείνει υψηλή.