Oι γρατζουνιές στο τηγάνι απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες – Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

    Ημερομηνία:

    Ένα γρατζουνισμένο τηγάνι μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του μαγειρέματος και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του φαγητού. Σε περίπτωση που το τηγάνι που χρησιμοποιείτε καθημερινά έχει γρατζουνιστεί, ιδιαίτερα αν είναι τεφλόν, ενδέχεται να απελευθερώσει βλαβερές ουσίες στο φαγητό, και η καλύτερη λύση είναι η απόσυρση. Σε κάθε περίπτωση όμως, συγκεντρώσαμε έναν πλήρη οδηγό φροντίδας και συντήρησης για το πώς να διαχειριστείτε τις γρατζουνιές και πότε πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο.

    Επιφανειακές φθορές

    Αν οι γρατζουνιές είναι επιφανειακές, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε εύκολα. Ξεκινήστε με τον σωστό καθαρισμό, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ήπιο σαπούνι για τα πιάτα και μαλακό σφουγγάρι, αποφεύγοντας το σύρμα ή άλλα λειαντικά εργαλεία που προκαλούν ακόμη περισσότερη φθορά. Στα κεραμικά ή μαντεμένια τηγάνια, απλώστε ένα λεπτό στρώμα ελαιόλαδου, αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια, αφού το αποσύρετε από την εστία, σκουπίστε το περίσσευμα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

    Oι γρατζουνιές στο τηγάνι απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες – Πώς θα τις αντιμετωπίσετε

    Βαθιές γρατζουνιές

    Όταν οι γρατζουνιές είναι βαθιές, τότε το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό. Στα αντικολλητικά τηγάνια, η αποκόλληση της επίστρωσης μπορεί να απελευθερώσει βλαβερές ουσίες στο φαγητό, καθιστώντας την αντικατάσταση απαραίτητη. Αν είναι από τεφλόν καλύτερα να το πετάξετε ή να το κρατήσετε για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός του μαγειρέματος (πχ, για εργαλείο του κήπου, νερό για κάποιο ζωάκι κτλ). Από την άλλη, στα κεραμικά ή μαντεμένια τηγάνια, μπορείτε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία και να επιχειρήσετε μια πλήρη επανεπεξεργασία για να αποκαταστήσετε την αντικολλητική τους ιδιότητα. – Με τον γνωστό τρόπο: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, αφήνετε να ποτίσει λίγο και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

    Πότε πρέπει να πετάξουμε το τηγάνι:

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε το τηγάνι χρειάζεται αντικατάσταση. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που θα πρέπει να το αποσύρετε χωρίς δεύτερη σκέψη, οριστικά.

    • Όταν η αντικολλητική επίστρωση έχει ξεφλουδίσει ή φθαρεί σοβαρά.
    • Αν το φαγητό κολλάει συνεχώς παρά τον σωστό καθαρισμό.
    • Αν παρατηρείτε μεταλλική γεύση ή μυρωδιά στα μαγειρεμένα φαγητά.
    • Αν το τηγάνι έχει παραμορφωθεί και δεν θερμαίνεται ομοιόμορφα.
    • Όταν υπάρχουν εμφανείς ρωγμές ή σημάδια διάβρωσης στο μέταλλο. Προσοχή ειδικά στις ρωγμές καθώς αν περιέχει λάδι και θερμανθεί, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

    Για να αποτρέψετε μελλοντικές γρατζουνιές και φθορές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εργαλεία από ξύλο ή από σιλικόνη, να πλένετε το τηγάνι με μαλακό σφουγγάρι και ειδικό σαπούνι για τα σκεύη της κουζίνας και να αποφεύγετε την έκθεσή του σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες χωρίς λάδι ή υγρά.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρευνα: Επιβράδυνση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη

    Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης...

    Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; – Ανοίγει η συζήτηση μετά τις φήμες για παραίτηση του Ποντίφικα

    Ηκατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου, οι επίσημες ενημερώσεις...

    Αυστραλία: Μαζική ευθανασία για 90 παγιδευμένα δελφίνια σε παραλία – «Η πρώτη φορά από το 1974 που παρατηρείται τέτοιο περιστατικό»

    Μια τραγική επιχείρηση διάσωσης, και τώρα ευθανασίας, εξελίσσεται στις...

    «Καμπάνες» από την Κομισιόν

    Για το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το...
    Best Shop