flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Οι γυναίκες απειλούν με σεξουαλική απεργία στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade του 1973 και να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη αρκετές Πολιτείες, τουλάχιστον 13 από τις συνολικά 50, ανακοίνωσαν ότι θα απαγορέψουν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με προγραμματισμένη αγρυπνία υπό το φως των κεριών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ.

abortion

 

Δεκάδες συλλήψεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ στην πόλη Λίνχμπεργκ της Βιρτζίνια, η αστυνομία διερευνούσε μια υπόθεση βανδαλισμού σε ένα κέντρο εγκυμοσύνης κατά των αμβλώσεων και στο Κολοράντο μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση σε ένα παρόμοιο κέντρο κατά των αμβλώσεων, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με γκράφιτι που έγραφε: “Εάν οι αμβλώσεις δεν είναι ασφαλείς, τότε δεν είστε ούτε εσείς.”

ηπα1

 

Η ηθοποιός του «Full House», Jodie Sweetin, σπρώχτηκε στο έδαφος το Σάββατο από την αστυνομία που προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων να παρελαύνουν στον αυτοκινητόδρομο US-101 στο Λος Άντζελες.

 

Την ίδια ώρα αρκετές γυναίκες απειλούν με αποχή από το σεξ «μέχρι τα δικαιώματα των αμβλώσεων να γίνουν ομοσπονδιακός νόμος», με τις εκκλήσεις για πανεθνική σεξουαλική απεργία να αποκτούν δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα hastags #SexStrike και #abstinence.

sex

Πάντως τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Συντηρητικών κινήθηκαν γρήγορα, με τουλάχιστον οκτώ να επιβάλλουν άμεσες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις – πολλές με εξαιρέσεις μόνο εάν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο – και έναν παρόμοιο αριθμό να ακολουθούν το παράδειγμά τους εντός εβδομάδων.

Σε μια πρώτη ματιά στις νομικές μάχες που έρχονται, ο μεγαλύτερος πάροχος αμβλώσεων της χώρας, Planned Parenthood, κατέθεσε μήνυση στη Γιούτα επιδιώκοντας να εμποδίσει την απαγόρευση της πολιτείας, ενώ οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν έχουν παρέμβει για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν νόμιμες τις αμβλώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες τους.

Στη Φλόριντα, όπου το νομοθετικό σώμα ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες, οι νομοθέτες πίεσαν τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει την απαγόρευση μετά από έξι εβδομάδες.

Υπερασπιζόμενος την απαγόρευση που ισχύει τώρα στη Νότια Ντακότα, η οποία δεν αποτελεί εξαίρεση για τα θύματα βιασμού ή αιμομιξίας, η Κυβερνήτης Κρίστι Νόεμ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «υπέροχα νέα για την υπεράσπιση της ζωής».

Η Επιτροπή Εθνικού Δικαίου στη Ζωή προώθησε νομοθεσία για κρατικές απαγορεύσεις. Η Επιτροπή και άλλες ομάδες κατά των αμβλώσεων δεσμεύτηκαν επίσης να τιμωρήσουν τους εισαγγελείς που έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιβάλουν τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων. Υποσχέθηκαν άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για νομοθεσία που απαγορεύει στους ανθρώπους να περνούν τις κρατικές γραμμές για να κάνουν αμβλώσεις ή να λάβουν χάπια για την άμβλωση σε πολιτείες όπου είναι παράνομες.

Αντίθετα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «τραγικό λάθος», αλλά αναγνώρισε πως τα χέρια του είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα, διότι η εξουσία τώρα ανήκει στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα αποφασίζονται πλέον κατά κράτος, με 26 πολιτείες έτοιμες να θεσπίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, συχνά χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η κύρια ελπίδα του προέδρου είναι οι ψηφοφόροι να προσέλθουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς να έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών με όποιον τρόπο μπορούν.