Οι γύπες, τα πιο συχνά θύματα δηλητηριάσεων

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Συνηθισμένα παραμένουν, δυστυχώς, τα περιστατικά δηλητηριασμού άγριων ζώων στη χώρα μας και ευρύτερα στη Βαλκανική Χερσόνησο. Οπως υποδεικνύει ευρωπαϊκή έρευνα, την τελευταία 20ετία περί τα 1.000 ζώα και πουλιά έχουν θανατωθεί με αυτό τον τρόπο στα Βαλκάνια –περισσότερα από τα μισά στην Ελλάδα–, πολλά από τα οποία ήταν είδη υπό εξαφάνιση. Τα βαλκανικά στοιχεία παρέχει το πρόγραμμα LIFE BalkanDetox, στο οποίο συμμετέχει πλήθος φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα πτωματοφάγα είδη πουλιών αποτελούν συνήθως τα πιο συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με κύρια πληττόμενους τους γύπες, οι οποίοι καταγράφονται ως θύματα ανά τέσσερα περιστατικά. «Από το 2000 έως το 2020, συνολικά 465 γύπες έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων 47 ασπροπάρηδων, 17 μαυρόγυπων και ενός γυπαετού. Ο πληθυσμός του όρνιου στα Βαλκάνια έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση, με 400 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους σε 233 ξεχωριστά περιστατικά δηλητηρίασης ή πιθανών δηλητηριάσεων. Ολα τα είδη γύπα στα Βαλκάνια είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Μετά το όρνιο, ως πιο συχνά θύματα καταγράφονται η γερακίνα και η αλεπού, με 392 άτομα σε 190 περιστατικά και 389 άτομα σε 141 περιστατικά αντίστοιχα», αναφέρει η Ορνιθολογική σε χθεσινή της ανακοίνωση.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως μέσο μείωσης του πληθυσμού των θηρευτών (όπως οι λύκοι και οι αλεπούδες) απαγορεύτηκε στην Ελλάδα από το 1993. Ωστόσο, συνεχίζεται παράνομα σε πολλές περιοχές της χώρας, εκεί όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την άγρια ζωή παραμένει. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, στα κοπάδια των ζώων και σε σκύλους κυνηγιού με κύριους υπαιτίους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    «Ο πληθυσμός του όρνιου στα Βαλκάνια έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση», αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Σημαντικό πρόβλημα παραμένει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τα τελευταία χρόνια υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές όπου το φαινόμενο είναι συχνό και εκπαίδευσης σκύλων για τον εντοπισμό τέτοιων δολωμάτων. Από το 2014, στο πλαίσιο προγράμματος LIFE δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων για όλη τη χώρα, η οποία προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ολοκληρωμένη καταγραφή του φαινομένου. Με βάση την πηγή αυτή, από το 2000 έως το 2020 καταγράφηκαν 579 ποσοστά θανάτωσης άγριων ζώων και πτηνών στη χώρα μας, ενώ σε 346 περιπτώσεις δηλητηριάστηκαν οικόσιτα ζώα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ασφαλιστικές εισφορές: Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα ποσά που πρέπει να πληρώσετε

    Νέα δεδομένα φέρνει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η...

    ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019

    Με μία σκωπτική ανακοίνωση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού...

    Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα της νόσου Mpox τις τελευταίες 50 ημέρες στην Ελλάδα

    Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό...

    Παιανία: Γυναίκα προσποιούμενη την πελάτισσα αφαίρεσε 600 ευρώ από καφετέρια

    Σε βίντεο που δημοσιεύει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η κλοπή...
    Best Shop