Και ξαφνικά το Σάββατο το πρωί 8/7/23 ξεχύθηκαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, διένειμαν ενημερωτικό υλικό και νερό στους λουόμενους της Πλαζ και καθόρισαν την νέα επικοινωνιακή ατζέντα. Όλη η πόλη άρχισε μονομιάς να συζητά το θέμα της μη διενέργειας διαγωνισμού για τις καντίνες της Πλαζ. Ήταν στ’ αλήθεια τόσο ξαφνικό αυτό που συνέβη; «Όχι βέβαια!», είναι η απάντηση του σπιράλ.
Ως ξαφνικό και πομπώδες όφειλε να παρουσιαστεί από την Δημοτική Αρχή (Δ.Α.), προκειμένου ο λαός της Πάτρας να πάψει να μιλά για όσα τον καίνε: για τα απερίγραπτα εργοτάξια της ταλαιπωρίας (Άνω Πόλης, Τριών Ναυάρχων, Ποδηλατόδρομος Όθωνος-Αμαλίας), το γαϊτανάκι του ανολοκλήρωτου για χρόνια Νέου Δημαρχείου στο Κτηρίου του Αρσακείου (που η Δ.Α. δρομολογεί κατά πως φαίνεται να εγκαινιάσει την παραμονή των δημοτικών εκλογών), τους άγονους διαγωνισμούς για την αποκατάσταση του πρώην Εργοστασίου Τέχνης και του κτιρίου του ΑΣΟ, για την ολιγωρία της Δ.Α. να αξιοποιήσει –όπως είχε την υποχρέωση και την δέσμευση- το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο ήδη εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2018.
Η πικρή αλήθεια για την Δημοτική Αρχή ήταν ότι γνώριζε από τον Μάρτιο του 2023 την αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης που σχετιζόταν με την διαχείριση «κοινόχρηστων τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας» που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικά δημόσια ακίνητα. Έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Τι ακριβώς έχει συζητήσει με το Υπουργείο; Με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.;, Προκάλεσε δημόσια συζήτηση στην πόλη; Όχι! Είναι προφανώς πιο εύκολο και ανέξοδο πολιτικά, να μένει κανείς στα λόγια, στις βερμπαλιστικές διεκδικήσεις και στις φρούδες υποσχέσεις.
Είναι γεγονός ότι σε όλη τη χώρα, το μνημονιακό πλαίσιο ακούμπησε βαριά τον φυσικό πλούτο της, τις υποδομές της, τις παραθαλάσσιες περιοχές της και όχι μόνο. Εδώ και χρόνια (από το 2017) οι Πλαζ του Ε.Ο.Τ. ανήκουν όχι στους Δήμους, αλλά στην Ελληνική Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) Α.Ε., η οποία και τους παραχωρεί την χρήση. Με το άρθρο 71 του πρόσφατου Νόμου 5036/28-3-2023 περνούν και οι μη οργανωμένες Πλαζ στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. (από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, που ανήκαν).
Εδώ και μήνες είναι γνωστό αυτό, όχι από προχθές το Σάββατο. Για όλη την Ελλάδα, όχι κατ΄ εξαίρεση και αποκλειστικά για την Πάτρα. Ο αγώνας όλων όσων ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση στην Πάτρα, ο αγώνας της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» είναι μέσα σ’ αυτό το δυσχερές πλαίσιο να διεκδικήσουμε το μέγιστο για την πόλη μας και να το κάνουμε πράξη. Είδαμε να το κάνουν πράξη σειρά άλλων δήμων της χώρας και όχι μόνο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί δημοπράτησης καντινών, αλλά και να έχουν προσφερθεί στον απλό κόσμο -στις παραλίες διοικητικής τους αρμοδιότητας- αξιοπρεπείς, οικονομικές και ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας. Έγκαιρα, όχι όταν έχει πετάξει το πουλί.
Ο Πατρινοί ζητούν από την απερχόμενη δημοτική αρχή κάτι περισσότερο από την αποσπασματική πληροφόρηση εν ώρα βουτιάς σε θερμοκρασία 35ο. Θέλουν να γνωρίζουν το μέρος της πολιτικής και διαχειριστικής ευθύνης του ίδιου του δήμου για όσα δεν έκανε. Ζητούν να παίρνει πρωτοβουλίες που να έχουν αποτέλεσμα, να τρέχει τις διαδικασίες μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Θέλουν όλη την αλήθεια, όχι ένα συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη, που τους εφησυχάζει ότι κάποιοι δήθεν αγωνίζονται γι αυτούς. Και απαιτούν –κυρίως- μια καλύτερη καθημερινότητα και προοπτική για την Πάτρα!