
Να αλλάξει σελίδα επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, προβάλλοντας πράξεις και «εικόνες» από την παραγωγή κυβερνητικού έργου στο πεδίο της οικονομίας και δίνοντας έμφαση στις κινήσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πόρο προκειμένου το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να μετατραπεί σε υπολογίσιμη παροχή για τους πολίτες, που έχουν να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη ακρίβεια και πολλοί εξ’ αυτών το υψηλό κόστος των ενοικίων. Τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και η μεσαία τάξη που επλήγη επί μακρό χρονικό διάστημα από την άμεση και έμμεση φορολογία έχουν μπει στο μικροσκόπιο με στόχο την επιτάχυνση πρωτοβουλιών που θα έρθουν για να ανακουφίσουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και στους αρμόδιους υπουργούς, όπως στον Κυριάκο Πιερρακάκη που έχει ήδη περιγράψει και αναλάβει να φέρει εις πέρας και άμεσα τη σχετική ειδική αποστολή.
Η φυγή προς τα εμπρός ξεκίνησε με πρώτο βήμα, την περασμένη Τετάρτη με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, πράξη που συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά επιδομάτων. Έτερο βήμα είναι η αύξηση κατά 30 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Απριλίου, ανεξαρτήτως μισθολογικής βαθμίδας. Με βάση τις αυξήσεις που έχουν γίνει μέσα στη διετία, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έχει επί της ουσίας δοθεί ένας 13ος μισθός, ξεκόβοντας ωστόσο τα σενάρια επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο. Οι παρεμβάσεις στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώθηκαν μόλις προχθές από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και έτσι οι αυξήσεις εντός του έτους θα κυμανθούν από 13% έως 20%. Τα δύο υπουργεία, Οικονομίας και Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητήσουν κονδύλια ενίσχυσης και του πολιτικού προσωπικού. Για τους συνταξιούχους, η υπουργός Εργασίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόνοια: «όσο καλύτερα πηγαίνουν τα φορολογικά έσοδα, τόσο αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να επιστραφεί πίσω στην κοινωνία».
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας με τη διατήρηση πυκνής ατζέντας όσον αφορά στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς επαφές του. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ίσαακ Χέρτσογκ και τον Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Μητσοτάκης –να σημειωθεί- ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αναδείξει τη σημασία και το βάθος της στρατηγικής Ελλάδας- Ισραήλ και την βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Kατά τη διάρκεια των συναντήσεων – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές-θα συζητηθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας. Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
