Η 21η Ιουλίου θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ενεργειακής κρίσης, καθώς τότε θα λήξουν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και θα φανεί εάν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αποκαταστήσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη ή όχι. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι το γνώριζαν, πλην του υπ. Ενέργειας, το οποίο σαν να μη συνέβαινε τίποτα ζητούσε να ανακοινωθούν οι λιανικές τιμές ρεύματος του Αυγούστου το αργότερο σήμερα. «Αν επιμένετε να ανακοινώσω τιμές, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι υψηλές λόγω της αβεβαιότητας για το αέριο», είπε στους αρμοδίους επικεφαλής ενεργειακού ομίλου. «Αν όμως στις 21 του μήνα ο Πούτιν πει πως ξαναρχίζει κανονικά η ροή και η τιμή του αερίου πέσει, τότε θα πουν πως κλειδώνοντας νωρίτερα την τιμή της κιλοβατώρας μας δίνετε υπερέσοδα. Σκεφτείτε το και αποφασίστε». Το σκέφτηκαν και αποφάσισαν πως είναι καλύτερα να περιμένουν ελπίζοντας στο καλύτερο σενάριο, παρά στο χειρότερο, τη διακοπή δηλαδή των ροών ρωσικού αερίου. Πάντως, καλό είναι να διαβουλεύονται με την αγορά, ακόμη κι αν στο τέλος δεν υιοθετούν τις προτάσεις της. Ολο και κάτι θα μαθαίνουν. Εστω και τις κρίσιμες ημερομηνίες.
Με υπερκάλυψη που ξεπέρασε τις τρεις φορές ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας πρότασης για το πράσινο ομόλογο που θα εκδώσει η Lamda Development. Συνολικά συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 718,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο κατώτερο άκρο του εύρους, δηλαδή σε 4,7%. Η Lamda θα αντλήσει 230 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει για την υλοποίηση επενδύσεων στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, της κατασκευής βιοκλιματικών κτιρίων, της ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, αλλά και των έξυπνων πόλεων. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ομολόγου της Lamda, καθώς είχε προηγηθεί ακόμα μία το καλοκαίρι του 2020, όταν άντλησε 320 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων στο Ελληνικό. Τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 3,4%.
Νέα μορφή ηλεκτρονικής απάτης
Μια νέα μορφή εξαπάτησης όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές έχουν υιοθετήσει οι κυβερνοεγκληματίες. Προσποιούνται ότι είναι η διεθνής υπηρεσία ταχυμεταφορών DHL, αλλά αντί για το συνηθισμένο phishing (ψευδές) λινκ αξιοποιούν έναν κωδικό QR εντός του email που έχουν στείλει. Το κείμενο του μηνύματος μοιάζει πειστικό, καθώς περιλαμβάνει το λογότυπο της εταιρείας, ψεύτικο αριθμό παραγγελίας και την υποτιθέμενη ημερομηνία παραλαβής ενός πακέτου. Εάν οι χρήστες ανοίξουν το link και πληκτρολογήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τους ζητείται, τότε θα βρεθούν με υπέρογκες χρεώσεις στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Η αιτία πτώσης τραπεζικών μετοχών
Αιτία της ισχυρής πτώσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 35% από τα υψηλά του 2022, είναι η διεύρυνση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η «στενή» σχέση που έχουν οι τράπεζες με το ελληνικό Δημόσιο (sovereign-bank nexus) θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αποτιμήσεις τους, όπως εκτιμά, ενώ τονίζει πως η απότομη διεύρυνση των κρατικών spreads έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα επίπεδα κεφαλαίου και να τροφοδοτηθεί στις τράπεζες μέσω υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, που μεταφράζεται σε υψηλότερα επιτόκια για δάνεια, και μπορεί να επηρεάσει το κλίμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η σχέση τραπεζών – κράτους, όπως εξηγεί, έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι οι περισσότερες τράπεζες τείνουν να κατέχουν εγχώρια κρατικά ομόλογα. Κατά τη διάρκεια κρίσεων, όταν αυξάνονται οι κρατικοί και τραπεζικοί πιστωτικοί κίνδυνοι, αυτοί οι κίνδυνοι τείνουν να αλληλοενισχύονται, με αποτέλεσμα συστημικό κίνδυνο. Οπως παρατηρείται από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών και των κρατών συνδέεται με πολλούς τρόπους, αλλά ιδιαίτερα μέσω των θέσεων των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα.
Οφειλέτες κατά λάθος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Από λάθος δεν πλήρωσαν 800.093 ιδιοκτήτες ακινήτων την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι εν λόγω ιδιοκτήτες φαίνεται ότι μπερδεύτηκαν, οι περισσότεροι εξ αυτών, καθώς άλλαξαν οι ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Αντί του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που πληρωνόταν τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, φέτος αποφασίσθηκε να καταβληθεί τον Μάιο σε 10 δόσεις. Τον επόμενο μήνα, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, αναμένεται το εντυπωσιακό αυτό νούμερο να μειωθεί αισθητά. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου έφθασαν στα τέλη Μαΐου τα 4.744.758, από 3.944.665 που ήταν ένα μήνα πριν.