Η γενιά των millennials, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1981 και 1996, υπολογίζεται πως θα γίνει η πλουσιότερη στην ιστορία. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την τεράστια περιουσία που θα καταλήξει στα χέρια τους.
Με γονικές παροχές και κληρονομιές, η συγκεκριμένη γενιά πρόκειται να γίνει αποδέκτης 90 τρισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη εικοσαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Knight Frank, με αποτέλεσμα να γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία.
Ειδικότερα, η γενιά των baby boomers, όσων δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, καθώς και η λεγόμενη «σιωπηρή γενιά», όσων γεννήθηκαν από το 1928 έως το 1945, θα δώσουν τη σκυτάλη στους millennials, μεταφέροντας σε αυτούς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι millennials, που σήμερα είναι μεταξύ 28 και 43 ετών, έχουν περιγραφεί ως «τεμπέληδες» και «επιπόλαιοι» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των χρημάτων τους. Μάλιστα, δέχονταν επί χρόνια επικρίσεις, διότι δήθεν προτιμούσαν να ξοδεύουν σε αναλώσιμα παρά σε ακίνητη περιουσία. Στον διεθνή Τύπο, η γενιά των millennials ήταν γνωστή ως η γενιά που έδινε χρήματα σε τοστ με αβοκάντο αντί να αποταμιεύει για μεγάλες αγορές ζωής.
Ακόμα κι αν οι ισχυρισμοί αυτοί φέρουν μια δόση υπερβολής, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον η γενιά που μπήκε στα πιο παραγωγικά της χρόνια εν μέσω κρίσης -και όταν άρχισε να ορθοποδίζει είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία- μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη εισροή χρημάτων.
«Οι millennials δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι…σίγουρα όχι τόσο όσο η γενιά που παρήγαγε τον πλούτο», δήλωσε στο CNBC ο Salvatore Buscemi, συνιδρυτής και επικεφαλής της Brahmin Partners. «Δεν έχουν εξ αρχής τις δεξιότητες να το κάνουν, διότι δεν κλήθηκαν ποτέ, δεν τους έσπρωξε κανείς», δήλωσε. «Και το πρόβλημα είναι, θα έχουν άραγε το κίνητρο αργότερα στη ζωή τους να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες;», διερωτήθηκε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η διάθεσή μας να μάθουμε νέα πράγματα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η γενιά των millennials επικεντρώνεται περισσότερο σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ οι γηραιότεροι όταν ήταν στην ηλικία τους έτειναν να αποταμιεύουν για μεγάλα ορόσημα, όπως την αγορά ενός σπιτιού και τη συνταξιοδότησή τους.
Παρότι οι millennials έζησαν την κρίση του 2008, είναι «πιο απομακρυσμένοι» από τις προκλήσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του αντικτύπου του, γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τη στάση των γονέων τους απέναντι στα χρήματα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της RBC Wealth Management.
Σύμφωνα άλλωστε με την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών LendingClub, οι millennials είναι η γενιά που είναι πιθανότερο να ζει «από μισθό σε μισθό», καθώς ως γενιά «σάντουιτς» οφείλει να στηρίζει και τους γονείς της που γερνούν και τα παιδιά της.
Υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ όσων δουλεύουν για να αποκτήσουν την περιουσία τους και όσων την κληρονομούν. Οι δεύτεροι είναι σε πιο δύσκολη θέση, διότι καλούνται ξαφνικά να διαχειριστούν μεγάλο όγκο χρημάτων, αλλά και την πίεση του ενδεχόμενου να τα χάσουν.
«Όσοι δούλεψαν για την περιουσία τους έχουν ένα ισχυρό εσωτερικό επίκεντρο ελέγχου», δήλωσε στο CNBC ο ψυχοθεραπευτής Paul Hokemeyer, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και στην ικανότητά τους να την αποκτήσουν ξανά εάν την χάσουν.
Απεναντίας, όσοι κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία είναι πιο ανασφαλείς. «Ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στον ζωολογικό κήπο, αλλά φοβούνται για την ικανότητά τους να επιβιώσουν στη ζούγκλα», δήλωσε ο Hokemeyer.