Το ποσοστό θνητότητας στην Πάτρα και στην Αχαΐα γενικότερα είναι αρκετά υψηλό. Αυτό είναι δεδομένο. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι μέσα σε περίπου 12 μέρες έφυγαν από τη ζωή από κορωνοϊό στην Πάτρα εννέα άτομα συνολικά.
Εννιά άτομα που προστέθηκαν σε ένα μεγάλο κύκλο νεκρών που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζεται έως τώρα με πάνω από 40 θανάτους. Ρωτήσαμε την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, που μπορεί να οφείλεται αυτό το μεγάλο ποσοστό θνητότητας στην περιοχή μας και η απάντηση που μας έδωσε ήταν αποστομωτική.
«Ρωτήστε με καλύτερα ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμών στην περιοχή μας και θα σας απαντήσω αυτόματα στο ερώτημα σας. Το ποσοστό των εμβολιασμών στην Αχαϊα των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι στο 54,5% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην επικράτεια είναι στο 65%».
Αυτή είναι η βασική απάντηση στο ερώτημα για το υψηλό ποσοστό της θνητότητας. Υπάρχουν όμως και επιμέρους πτυχές, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. «Ένα μεγάλο ποσοστό άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι, χωρίς καν να έχουν κάνει την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός αυτών σε συνδυασμό με το ότι μπορεί να έχει υποκείμενα νοσήματα να φεύγει από τη ζωή.
Αρκετοί από τους ηλικιωμένους βλέποντας ότι οι νεότεροι τους περνούν ελαφριά τον ιό, πέφτουν στην παγίδα και αμελούν να κάνουν το εμβόλιο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με ότι υπάρχει μια πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας, με ασθενείς που έρχονται και άλλες περιοχές παίζουν σίγουρα τον ρόλο τους στο ποσοστό θνητότητας».
Οπότε στην πράξη το μέτρο για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 και πάνω με το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν έχει αποδώσει, ενώ η μεγάλη αύξηση της τρίτης δόσης δεν αρκεί για την ανοσία (και ακόμα περισσότερο για να μειώσει τους θανάτους) από τη στιγμή που οι πρώτες δόσεις παραμένουν σε ένα χαμηλό επίπεδο.