Το διήμερο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κύλησε χωρίς να μας κάνει «σοφότερους» και κυρίως οι όποιες εξαγγελίες είναι σαφώς κάτω από τον δείκτη των προσδοκιών, που είχαν οι πολίτες. Ο Πρωθυπουργός απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν αντιλαμβάνεται, σαν να μένει σε άλλη χώρα, τις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, όπως η ακρίβεια. Ούτε λέξη για τον 13ο μισθό, τη 13η σύνταξη και το ΕΚΑΣ, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών, που οδηγεί σε αύξησή τους, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τις βελτιώσεις στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας κ.ά.
Προσπάθησε να «πλησιάσει» την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας, ωστόσο, να υιοθετήσει ορισμένα μόνο τμήματά της, προκειμένου με «πυροτεχνήματα» να καλύψει ένα μέρος του μεγάλου κύματος αγανάκτησης εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του, αλλά και με μικρές δόσεις αυτοκριτικής για κυβερνητικές αστοχίες. Παρότι παραδέχεται ότι η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα στα νοικοκυριά, απέρριψε τη λύση μιας οριζόντιας μείωσης του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των αυξήσεων στις τιμές, ενώ υπερασπίστηκε σθεναρά τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα του Κράτους Δικαίου και τις υποκλοπές, υποστηρίζοντας ότι «έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη».
Οι πολίτες, όμως, κρίνουν και συγκρίνουν και έχουν τα κριτήρια να αποφασίσουν. Το προσεχές Σαββατοκύριακο, στον ίδιο χώρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία ανάδειξης της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ και του αντιπαραθετικού σχεδίου του κόμματός του με τη Ν.Δ. Ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, που θα θέτει τις βάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη για όλους και τερματισμό της ατιμωρησίας και της διαφθοράς. Στα ημίμετρα της κυβέρνησης, για να καλυφθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια σε όλες τις κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ.), θα δοθούν ρεαλιστικές και πειστικές απαντήσεις, οι οποίες θα στηριχτούν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσής τους, από το ΠΑΣΟΚ.
(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ


