flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Οι πρώτες αιτήσεις στον εξωδικαστικό

Οι πρώτες 500 αιτήσεις από οφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού υποβλήθηκαν από την περασμένη εβδομάδα έως και χθες στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπεται στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία άνοιξε στις αρχές Ιουνίου, αλλά η διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά από τώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας πάνω από 5.000 οφειλέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο υποβολής της αίτησης. Ο ηλεκτρονικός τρόπος διευθέτησης των οφειλών και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 240 δόσεις με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις και με την προοπτική «κουρέματος»έχουν δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες για ταχεία ρύθμιση οφειλών. Η διαδικασία ανοίγει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα. Προϋπόθεση είναι τα χρέη να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.

Στο «μικροσκόπιο» οι απολύσεις Σεπτεμβρίου

Τελεσίγραφο προς τους εργοδότες οι οποίοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και προχωρούν σε απολύσεις, παρά τη ρήτρα προστασίας της απασχόλησης που προβλέπεται με τα ειδικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται, έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. O κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αυξημένες απολύσεις που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» για τον Σεπτέμβριο (284.173) επισήμανε ότι οι περιπτώσεις ελέγχονται και διαμήνυσε ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν προορίζονται για τη στήριξη της εργασίας και όχι για «πονηρούληδες, παραβάτες εργοδότες…».

Αλλαξε χέρια πακέτο 0,69% των μετοχών του Ελλάκτωρ

Το 29,7% των μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ ελέγχουν πλέον οι εφοπλιστές κ. Δ. Καϋμενάκης και Δ. Μπάκος, καθώς χθες απέκτησαν πακέτο 0,69% των μετοχών. Πρόκειται για 2.408.171 μετοχές, οι οποίες ανήκαν στον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ και εκπλειστηριάστηκαν από τις τράπεζες. Πλέον, οι δύο εφοπλιστές έχουν σχεδόν ισοδύναμο ποσοστό με εκείνο της ολλανδικής Reggeborgh Invest, που διαμορφώνεται σε 29,847%, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον ολλανδικό όμιλο στηρίζει και η Atlas Invest, που έχει αποκτήσει το 9,8% του Ελλάκτωρ.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί μέτρα για τους σεισμοπαθείς

Την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ζήτησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. «Η μη λήψη μέτρων στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ισοδυναμεί με απολύσεις, ακόμα και με λουκέτο», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή της. Επιπλέον, με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να παραχωρηθούν δημόσια σχολικά κτίρια για να λειτουργήσουν κατά τις απογευματινές ώρες φροντιστήρια ξένων γλωσσών, των οποίων τα ακίνητα έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Απώλειες 45 δισ. ευρώ για τις αεροπορικές

Οι αερομεταφορές ανακάμπτουν, όμως, οι αναταράξεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν καθαρές απώλειες 45 δισ. ευρώ φέτος. Οι απώλειες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ούτε του χρόνου τις αερομεταφορές, που υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν ζημίες άνω των 10 δισ. ευρώ. Αυτές είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που εκτιμά πως φέτος τα έσοδα του κλάδου ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη (RPKs) θα ανέλθουν στο 40% των επιπέδων του 2021. Από την αρχή της πανδημικής κρίσης, οι αεροπορικές, σε όλο τον κόσμο, έχουν λάβει κρατική ενίσχυση 210 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω το κόστος κατά 31%, σε σύγκριση με το 2019. Πάντως, η μεταφορά εμπορευμάτων (Cargo) έχει ανακάμψει πλήρως, ξεπερνώντας ακόμη και τις επιδόσεις του 2019, καθώς οι επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα τείνουν να ξεπερνούν τα επίπεδα της περιόδου πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.