Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος σε 3,1% του ΑΕΠ αλλά τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί συντηρητική.

Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης -που ενσωματώνουν την πορεία των οικονομικών επιδόσεων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων κλπ- είναι αυτά που προσφέρουν ολοκληρωμένη εικόνα και εκεί τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,263 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στα 2 δισ. ευρώ. Γεννάται λοιπόν το εύκολο ερώτημα: πώς είναι δυνατόν πέρυσι να κλείνει η χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4,5% και φέτος να βάζουμε τον πήχυ χαμηλότερα, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει κλείσει με διπλάσιες οικονομικές επιδόσεις;

Προφανώς, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει κάποια μέτρα που θα αποτυπωθούν στο σκέλος των δαπανών αργότερα μέσα στη χρονιά, προφανώς έχει παίξει ρόλο η πρόωρη είσπραξη βασικών φόρων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ (σ.σ. εκατοντάδες χιλιάδες έσπευσαν να εξοφλήσουν), προφανώς έχουμε μπροστά μας την αβεβαιότητα που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις όμως και πάλι, τα νούμερα δεν παύουν να είναι ενθαρρυντικά.
Στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου είναι το μισό σε σχέση με πέρυσι: 183 εκατ. ευρώ από 347 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ οι επιδόσεις των δήμων είναι αντίστοιχες με τις περυσινές. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αυτός που κάνει τη μεγάλη διαφορά καθώς εμφανίζει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 4,2 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ πέρυσι. Ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα ευρήματα από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς ενώ βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής, έχουν ήδη βεβαιωθεί τα πρώτα δύο δισ. ευρώ φόρων, στοιχείο που αυξάνει τις πιθανότητες φέτος το συνολικό βεβαιωθέν ποσό να σπάσει για πρώτη φορά και τα 5 δισ. ευρώ.
Υπάρχει ακόμη ένας δείκτης που αποτυπώνει τις καλές επιδόσεις και αυτός είναι το «ταμείο». Το υπόλοιπό του φτάνει αυτή τη στιγμή περίπου στα 44 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό πλέον η χρονιά να κλείσει με περισσότερα διαθέσιμα από όσα είχαν προϋπολογιστεί και παρά την προωθούμενη νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους.