Έχει η Πάτρα να μετρήσει …ιδιαίτερες πρωτιές ανάμεσα σε άλλες πόλεις της χώρας; Φυσικά και ναι. Έστω κι αν έρχονται από παλιά. Δείτε ορισμένες από αυτές:
Το πρώτο ελληνικό τραμ
Στην Πάτρα κυκλοφόρησε το πρώτο Ελληνικό τραμ, το 1902. Μάλιστα οι οδηγοί τραμ (γνωστοί και ως «τραμβαγιέρηδες») της Αθήνας εκπαιδεύθηκαν στην Πάτρα όταν και η πρωτεύουσα απέκτησε το δικό της το 1908. Αυτό που επίσης πρέπει να αναφερθεί είναι πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ο ηλεκτρισμός ως κινητήρια δύναμη.
Το παλαιότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Γλαύκου, κοντά στην Πάτρα, είναι το παλαιότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα και η Πάτρα υπήρξε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε με υδραυλική ενέργεια. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν τον Ιούλιο του 1927.
Οι Πατρινοί που είδαν πρώτοι… φως εξαιτίας του Γλαύκου κι αγόρασαν ηλεκτρικές συσκευές !
Τα πρώτα πλαίσια
Ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που τοποθέτησε πλαίσια για τοιχοκολλήσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, το έτος 1899, πριν από τον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος Πατρέων ήταν πρωτοπόρος και στον τομέα της καθαριότητας, όταν τον Οκτώβριο του 1959 προμηθεύτηκε «αμαξίδια καθαριότητας», τα γνωστά καροτσάκια που είχαν οι οδοκαθαριστές για να καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης. Για την ιστορία, ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τέτοια αμαξίδια τον Απρίλιο του 1961.
Τα πρώτα αυγά σε πολιτικούς
Σύμφωνα με παλαιό δημοσιογράφο, οι Πατρινοί ήταν οι πρώτοι Έλληνες που αποδοκίμασαν πολιτικό που αγόρευε πετώντας του αυγά και λεμονόκουπες (έτος 1879).
Η πρώτη δίκη με συμμετοχή γυναίκας δικηγόρου
Η πρώτη δίκη με συμμετοχή Ελληνίδας δικηγόρου έγινε στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας στις 11 Δεκεμβρίου του 1925, μετά από την κατάργηση σχετικής διάταξης της εποχής εκείνης με την οποία οι Ελληνίδες, αν και μπορούσαν να σπουδάζουν Νομική, δεν είχαν το δικαίωμα να δικηγορούν σε δημόσιες συνεδριάσεις δικαστηρίων.
H πρώτη δολοφονική αναρχική πράξη
Στις 3 Νοεμβρίου 1896, ο σανδαλοποιός Δημήτρης Μάτσαλης (Ματσάλης ή και Μάτσανης κατά μερικούς, καταγόμενος από το Άργος), που είχε παρακολουθήσει το θεατρικό έργο «Γουλιέλμος ο αχθοφόρος» που παιζόταν τότε στην Πάτρα από ιταλικό θίασο και στο οποίο διαφαινόταν η ισχύς του πλούτου που υπερίσχυε κάθε έννοιας δικαιοσύνης, επιτέθηκε με μαχαίρι στην οδό Γεροκωστοπούλου (τότε Ανεξαρτησίας) σε δύο ονομαστούς παράγοντες της πόλης. Από τα χτυπήματά του σκοτώθηκε επί τόπου ο τραπεζίτης Διονύσιος Φραγκόπουλος, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο σταφιδέμπορος Ανδρέας Κόλλας.
Η πρωτιά σε πρωθυπουργούς
Στην διάρκεια των 187 χρόνων της ζωής του Ελληνικού Κράτους, από το 1828 διετέλεσαν 15 πρωθυπουργοί προερχόμενοι από το νομό Αχαΐας σε 29 κυβερνήσεις, παίζοντας ρόλο κατά θετικό ή αρνητικό τρόπο στην πορεία της χώρας. Προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας από το 1826 μέχρι τις μέρες μας.
Αποδεικνύεται ότι η Αχαϊα είναι ένας τόπος με έντονη πολιτική ιστορία…