Ενα ακόμη πλήγμα στα γυναικεία δικαιώματα ήρθε αυτόν τον μήνα στο Αφγανιστάν, καθώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε την πώληση και τη συνταγογράφηση αντισυλληπτικών, τουλάχιστον στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, υποστηρίζοντας πως η χρήση τους είναι «συνωμοσία της Δύσης», που σκοπό έχει να πλήξει τον μουσουλμανικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι Ταλιμπάν έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους στην Καμπούλ, ψάχνοντας πόρτα πόρτα, απειλώντας μαίες που θα μπορούσαν να συνδράμουν έγκυες στην αντισύλληψη και διατάζοντας φαρμακοποιούς να αδειάσουν τα ράφια τους από αντισυλληπτικά σκευάσματα ή βοηθήματα. «Βιώνουμε κλίμα τρομοκρατίας. Από την αρχή του μήνα απαγορεύεται να έχουμε στο μαγαζί οποιοδήποτε αντισυλληπτικό χάπι ή ένεση και δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να πουλήσουμε το υπάρχον απόθεμα», δήλωσε φαρμακοποιός της Καμπούλ.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα. Μία στις δεκατέσσερις γυναίκες έχει υπολογιστεί πως πεθαίνει στη χώρα από αίτια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τη γέννα, γεγονός που καθιστά το Αφγανιστάν από τις χειρότερες χώρες παγκοσμίως για να γεννήσει μια γυναίκα.
Μια 17χρονη, που παντρεύτηκε πριν από δύο χρόνια στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και έχει κόρη 18 μηνών, δήλωσε: «Χρησιμοποιούσα κρυφά αντισυλληπτικά για να αποφύγω την εγκυμοσύνη. Θέλω να μεγαλώσω καλά την κόρη μου με κατάλληλες υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, αλλά τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν όταν η μαία με ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε αντισυλληπτικά χάπια ή ενέσεις να μου προσφέρει», είπε. «Αφησα την εκπαίδευση για να παντρευτώ και δεν θέλω η μοίρα της κόρης μου να είναι ίδια με τη δική μου. Αναζητώ ένα διαφορετικό μέλλον για την κόρη μου. Η τελευταία ελπίδα να σχεδιάσω τη ζωή μου τελείωσε», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την τελευταία επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 έβαλαν τέλος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις γυναίκες, τις απέκλεισαν από τα πανεπιστήμια, τις ανάγκασαν να χάσουν τις δουλειές τους και περιόρισαν τη δυνατότητά τους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Η απαγόρευση των αντισυλληπτικών θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα σε μια χώρα με ένα ήδη εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.