Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν στις γυναίκες να φορούν μπούρκα για να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία

    Ημερομηνία:

    Οι αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξαν όλες τις γυναίκες, ασθενείς, συνοδούς και εργαζόμενες, να φορούν μπούρκα, προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσια νοσοκομεία της πόλης Χεράτ, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières – MSF).

    Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, προκαλώντας αρχικά σημαντική μείωση στις εισαγωγές γυναικών ασθενών. Όπως αναφέρει η MSF, οι αριθμοί «σταθεροποιήθηκαν» έκτοτε, ωστόσο πολλές γυναίκες κατάφεραν να επιστρέψουν μόνο αφού απέκτησαν μπούρκα.

    «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι ότι αυτό το μέτρο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη. Ακόμη και γυναίκες που χρειάζονταν άμεση ιατρική φροντίδα, δεν μπόρεσαν να μπουν στο νοσοκομείο», δήλωσε στο BBC η Σάρα Σατό, υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με την MSF, κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου παρατηρήθηκε πτώση 28% στις επείγουσες εισαγωγές παιδιών, ενώ αναφέρθηκε ότι μέλη των Ταλιμπάν εμπόδιζαν την είσοδο σε γυναίκες χωρίς μπούρκα στις πύλες των νοσοκομείων. Η μπούρκα είναι ένα ενιαίο ένδυμα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο ένα μικρό πλέγμα για να βλέπει η γυναίκα.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Αντιβίας των Ταλιμπάν διέψευσε τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες δεν υποχρεώνονται να φορούν μπούρκα», αλλά απλώς να τηρούν το χιτζάμπ.Παρ’ όλα αυτά, ακτιβίστριες από τη Χεράτ δηλώνουν πως το αυστηρό ενδυματολογικό μέτρο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο που φέρονται να δείχνουν γυναίκες να καίνε τις μπούρκες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αν και το BBC, που έφερε στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ, δεν έχει επαληθεύσει το υλικό.

    Η μπούρκα είχε επιβληθεί για πρώτη φορά κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Από την επιστροφή τους στην εξουσία το 2021, το καθεστώς έχει απαγορεύσει στις γυναίκες να εργάζονται στους περισσότερους τομείς, να φοιτούν σε πανεπιστήμια και στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις πολιτικές αυτές ως μορφή «έμφυλου απαρτχάιντ».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βρετανός πιλότος περιγράφει πώς κατέρριψε drone Shahed από F-35, το γιόρτασε με μία κυπριακή μπίρα

    Μια «μικρή σελίδα ιστορίας» έγραψε, σύμφωνα με τον Guardian, ο...

    Αχαϊα: Το μήνυμα της Γεωργίας Ντάτσικα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού

    Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας...

    Η Όπρα Γουίνφρεϊ εντυπωσίασε με τη νέα εμφάνισή της μετά την απώλεια βάρους

    Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση της Όπρα Γουίνφρεϊ στην Εβδομάδα Μόδας του...