Ραγδαία είναι η προέλαση των Ταλιμπάν στο βόρειο τμήμα της χώρας με την οργάνωση να καταλαμβάνει περισσότερες από δέκα περιφέρειες, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη χώρα, ενώ και η Βρετανία μπαίνει στις τελευταίες ημέρες της δύο δεκαετιών παρουσίας της στην περιοχή.
Περισσότερα από 300 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας διέφυγαν στο Τατζικιστάν για να προστατευθούν από τους Ταλιμπάν.
Η βία μαίνεται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την άνευ όρων αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι κάτοικοι και αξιωματούχοι στην περιοχή που αναρωτούνται ποιο ήταν τελικά το νόημα της σχεδόν δύο δεκαετιών πολεμικής επιχείρησης, με βία, θάνατο και τεράστιες καταστροφές.
Επίσημες ανακοινώσεις για την οριστική αποχώρηση και των βρετανικών δυνάμεων δεν έχουν υπάρξει με την κατάσταση να αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα, κατά την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, έπειτα από σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της Βρετανίας.
Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση των δημοσιογράφων μέσα στο σαββατοκύριακο απέφυγε να απαντήσει εάν ολοκληρώθηκε η αμερικανική παρουσία στην ασιατική χώρα. Τα θολά μηνύματα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν οργή στην Καμπούλ, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιστροφή στην προ 11ης Σεπτεμβρίου κατάσταση.
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν, πλέον, το ένα τρίτο της χώρας και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη, ενώ σε αρκετές περιοχές οι δυνάμεις ασφαλείας παραδόθηκαν χωρίς μάχη. Η ισλαμιστική οργάνωση δεν έχει καταλάβει, μέχρι στιγμής, πρωτεύουσες επαρχιών, όμως περικυκλώνει αρκετές από αυτές στα ανατολικά και στα βόρεια.
Πάνω από 3.500 ξένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον 20ετή πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 αμάχους μόνο από το 2009, σύμφωνα με έναν απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.