Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν ενός έτους έχει υποχωρήσει ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων από την Covid-19, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 50.000 παγκοσμίως.
«Εξακολουθεί να αποτελεί ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Και ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη πιο μεγάλος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Κατά τον ίδιο, οι αριθμοί των νεκρών μειώνονται σταθερά σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, πλην της Ευρώπης. Ωστόσο, η ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια συνεχίσουν να επηρεάζουν δυσμενώς την εξέλιξη του ιού, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Μάλιστα, 56 χώρες (η πλειοψηφία στην Αφρική) δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εμβολιάσουν ούτε το 10% του πληθυσμού τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις χώρες το ποσοστό της θνησιμότητας είναι σαφώς υψηλότερο.
Τρεις χώρες, παράλληλα (Μπουρούντι, Ερυθρέα και Βόρεια Κορέα), δεν έχουν καν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ενώ το 50% των αφρικανικών κρατών (52 στο σύνολο) έχει εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις λιγότερο από το 2% του πληθυσμού.
Όσον αφορά τις υψηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιήσει το 75% όλων των παγκοσμίως διαθέσιμων δόσεων.
Για να επιτευχθεί, ως εκ τούτου, ο στόχος της ανοσίας για το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021, αυτό θα απαιτήσει -σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ- από τις πλουσιότερες χώρες να σταματήσουν τη χορήγηση τρίτων ή αναμνηστικών δόσεων και να τις διαθέσουν εκεί που χρειάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ένας ανεμβολίαστος έχει 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από Covid, 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευτεί και 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό.