Στις 27 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στην επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, με τη εκκίνηση των νέας γενιάς  προγραμμάτων που εντάσσονται στο μεγαλύτερο «πακέτο» που έχει υπάρξει ποτέ, για την κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων με χρηματοδότηση 1 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στις 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρώτο από αυτά τα νέου τύπου προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων.

    Μέσα από αυτό «Οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν για πρώτη φορά τις πύλες των ελληνικών πανεπιστημίων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι από τα 100 εκατ. ευρώ , τα 50 εκατ. ευρώ –που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλλει σχετικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς  αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους,  μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

    «Παίρνει πλέον σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση του νόμου «Δουλειές Ξανά» που αναβαθμίζει στην πράξη την επαγγελματική κατάρτιση, ώστε αυτή να πάψει να είναι απλό «χαρτί» και να αναδειχθεί σε πραγματικό εργαλείο για τον εργαζόμενο και τον άνεργο για το μέλλον, σε ουσιαστικό εφόδιο για την αγορά εργασίας που αλλάζει ταχύτατα στην Ελλάδα και διεθνώς», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ο ίδιος παρουσίασε στη συνέχεια τα στοιχεία που αποδεικνύουν το πρόβλημα δεξιοτήτων που εμφανίζει η χώρα και επιχειρείται να λυθεί με τα νέα προγράμματα: Μόνο το 51% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών έχει (τουλάχιστον) ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στην ΕΕ  στους Δείκτες Δεξιοτήτων, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων (που αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία) και στην τελευταία θέση στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων.

     «Τα χαρακτηριστικά της λύσης που έχουμε υιοθετήσει είναι στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την αλυσίδα της κατάρτισης (καταρτιζόμενοι, πάροχοι κατάρτισης, φορείς πιστοποίησης) ώστε να πάψει να έχει επιδοματικό χαρακτήρα και να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης που στη στη συνέχεια ανέλυσε τις έξι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα νέα προγράμματα:

    1.Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων -και συγκεκριμένα το 30%- συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    2.Ενεργοποιοιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης  που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά  κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.

    3. Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα  υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.

    4.Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.

    5.Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.

    6.Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού,

    «Στόχος μας είναι να μην κάνουμε κατάρτιση για την κατάρτιση, αλλά να αλλάξουμε ταχύτητες και να έχει σημαντικό αποτύπωμα η προσπάθειά μας. Στο νέο αυτό πλαίσιο θα κινηθεί και το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά τους εργαζόμενους, και θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων. Θα προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα απορροφήσουν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, με επίκεντρο τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα στην κατάρτιση, μια λέξη που έχει φθαρεί στην Ελλάδα, ενώ είναι βασικό εργαλείο για τους εργαζομένους και ακόμα περισσότερο για τους ανέργους, εξάγοντας συμπεράσματα από τα λάθη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και από τις πρακτικές που λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης:

    Η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη παρουσίασε το ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικούς ύψους 2,8 δις. ευρώ και κινούνται σε τρεις διακριτούς τομείς: Πρώτον, στη μεταρρύθμιση των ενεργητικών και πολιτικών παθητικών απασχόλησης (1,7 δις. ευρώ), με πρώτη μεγάλη εφαρμογή το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα. Δεύτερον, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του (500 εκατ. ευρώ). Τρίτον, στη χρηματοδότηση έργων κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης για την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές (600 εκατ. ευρώ).

    Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Γυρίζουμε σελίδα στην κατάρτιση με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με το νόμο “Δουλειές Ξανά”. Παγκοσμίως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι εργαλείο άσκησης ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης. Δυστυχώς στη χώρα μας είχε μετατραπεί σε εργαλείο επιδοματικής πολιτικής. Τώρα, με σχέδιο μετεξελίσσουμε την κατάρτιση σε πραγματικό εργαλείο αύξησης της απασχολησιμότητας των ανέργων και της παραγωγικότητας των εργαζόμενων. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ξεκινά με το πρόγραμμα για 80.000 ανέργους. Έχουμε αντλήσει σημαντική εμπειρία από διεθνείς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google κ.α. και δίνουμε έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι εργοδότες και τις δεξιότητες που διαθέτουν οι άνεργοι. Για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια όχι μόνο εισόδου αλλά και παραμονής στο μητρώο παρόχων. Δεν θα αρκούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για την είσοδο αλλά θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της κατάρτισης, για να βλέπουμε αν οι άνεργοι βρήκαν δουλειά, αν πήραν την πιστοποίηση, πως αξιολογούν τα προγράμματα κ.ο.κ. ώστε να διαπιστώνουμε συνεχώς αν οι πάροχοι πρέπει να παραμείνουν στο μητρώο. Η δράση συνδυάζεται και με άλλες μεγάλες επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να δούμε ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας».

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το flamis.gr σας εύχεται ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Η δημοσιογραφική ομάδα του flamis.gr , οι τεχνικοί και...

    «Θα επιδιώξω σθεναρά την επιβολή της θανατικής ποινής σε βιαστές, δολοφόνους και κτήνη», λέει ο Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επιβολή της θανατικής ποινής σε...

    Ξύλο μεταξύ νεαρών στη Θεσσαλονίκη με έναν τραυματία – Βρέθηκε αιμόφυρτος και ημίγυμνος

    Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο κέντρο...

    Η Δανία ενισχύει την άμυνα της Γροιλανδίας, μετά τα σχέδια του Τραμπ να την αγοράσει

    Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της για...
    Best Shop