Παραδίδοντας το ετήσιο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι τα 10 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, με το 2024 να είναι ένα από αυτά.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα και τον καιρό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), αναμένεται να δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για τη θερμοκρασία του έτους τον Ιανουάριο. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, κλείνοντας μια δεκαετία με πρωτοφανή ζέστη, η οποία τροφοδοτείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συμβάλλει στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να φτάνουν σε νέα υψηλά, δεσμεύοντας περισσότερη θερμότητα για το μέλλον.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Μπορώ να αναφέρω επίσημα ότι μόλις περάσαμε μια δεκαετία θανατηφόρου καύσωνα. Τα 10 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί συνέβησαν τα τελευταία 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 2024. Αυτή είναι η κατάρρευση του κλίματος, σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον δρόμο προς την καταστροφή και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το 2025, οι χώρες πρέπει να βάλουν τον κόσμο σε μια ασφαλέστερη πορεία, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές και υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι απαραίτητο και είναι εφικτό».
Η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σάουλιο, υπογράμμισε ότι κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει σοβαρές συνέπειες και οδηγεί σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσθέτοντας ότι οι θερμοκρασίες είναι «μόνο ένα μέρος της εικόνας».
Η κλιματική αλλαγή προσέθεσε 41 ημέρες επικίνδυνης ζέστης το 2024, σύμφωνα με την έκθεση του WWA, ενός δικτύου επιστημόνων που εξετάζουν τον ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, και του οργανισμού έρευνας και αναφοράς Climate Central.
Ο WMO τόνισε ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και τα ακραία θερμικά φαινόμενα επιδεινώνονται, είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων από τη ζέστη.