Οίκοι αξιολόγησης: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για νέες αναβαθμίσεις – Ποιοι είναι οι κρίσιμοι παράγοντες

    Ημερομηνία:

    Με την έναρξη του «χορού» των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιoλόγησης (Moody’s, Fitch, DBRS κλπ.) και για τη νέα σεζόν, «φουντώνουν» και οι προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου.

    Ιδιαίτερα οι προσδοκίες συγκεντρώνονται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στη Moody’s με την έκθεση της να αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί η Moody’s είναι και ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης ο οποίος δεν έχει «δώσει» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την σε επίπεδο Ba1, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Χθες (06.09.2024), ο κανδικός οίκος της DBRS Morningstar προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών (trend) του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ (low).

    Πέραν του -ακόμα- πολύ υψηλού επίπεδου του δημοσίου χρέους, στο 161% του ΑΕΠ, υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει το πότε θα έρθουν οι νέες αναβαθμίσεις.

    Σημειώνεται, πως το NPL ratio έχει δύο τρόπους να βελτιωθεί, είτε μέσω της μείωσης του αριθμητή, δηλαδή των κόκκινων δανείων, είτε μέσω της αύξησης του παρονομαστή, δηλαδή μέσω της πιστωτικής επέκτασης, με τον Ηρακλή ΙΙΙ, όπως και τα δύο προηγούμενα προγράμματα, να στοχεύουν στην απομείωση των NPL.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μέσα στον Σεπτέμβριο να καταθέσει αίτημα στη DG Comp για την αύξηση του ορίου κρατικών εγγυήσεων έως 1 δισ. ευρώ, καθώς προέκυψαν ανάγκες μεγάλων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων από την ένταξη των χαρτοφυλακίων της Attica Bank και της Παγκρήτιας, που δεν καλύπτονται με το αρχικό ποσό των εγγυήσεων. Ας σημειωθεί, ότι η DBRS τοποθετεί το κόστος εξυγίανσης των δύο τραπεζών με την ένταξη των κόκκινων δανείων τους στον Ηρακλή ΙΙΙ σχεδόν στα 800 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, η τρίτη εκδοχή του προγράμματος ενέχει την πιθανότητα οι εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο στις τράπεζες να εγγραφούν λογιστικά στο ελληνικό χρέος, δηλαδή ένα συνολικό ποσό που μπορεί να φτάνει από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, πως το παραπάνω είναι μία νέα συνθήκη καθώς οι εγγυήσεις των Ηρακλής Ι και ΙΙ δεν επιβάρυναν το χρέος του ελληνικού Δημοσίου.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σενάρια για ερημοποίηση της μισής Ελλάδας: Το 50% του νερού χάνεται πριν τη βρύση

    Στο εφιαλτικό αύριο που ξημερώνει για την Ελλάδα, η υπερβολική...

    Tι δείχνει έρευνα για τους άνδρες που κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τις γυναίκες τους

    Οι έρευνες δείχνουν ότι τα χρήματα που κερδίζουμε μπορούν...

    Στις 11 Ιουνίου στην Πάτρα οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Γιάννης Κότσιρας

    Το φετινό καλοκαίρι, δύο από τους σημαντικότερους και πιο...

    ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται 2.760.000 έξυπνοι μετρητές – Πότε θα αντικατασταθούν σε όλη τη χώρα

    Στην προμήθεια 2.760.000 έξυπνων μετρητών νέας γενιάς και νέου κεντρικού συστήματος Meter...