Οι ολλανδικές αρχές αύξησαν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αφού η αστυνομία είχε ενδείξεις για ενδεχόμενη επίθεση από εγκληματίες που συνδέονται με το λαθρεμπόριο εμπόριο ναρκωτικών, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Αν και τα επεισόδια με πυροβόλα όπλα είναι σπάνια στην Ολλανδία, οι φόνοι και η βία που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, καθώς άνθρωποι του υποκόσμου ανταγωνίζονται για να επεκτείνουν τη δράση τους.
Κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας De Telegraaf. Οι ολλανδικές αρχές εθνικής ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η ασφάλεια και η προστασία είναι θέματα που δεν πρέπει να συζητιούνται ποτέ δημόσια».
Ο Ρούτε, η συντηρητική κυβέρνηση του οποίου έχει δεσμευθεί να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα, ανέκαθεν επεδίωκε να διατηρήσει ένα περιορισμένο επίπεδο προσωπικής προστασίας αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός πριν από σχεδόν 11 χρόνια.
Συχνά τον βλέπει κανείς να μετακινείται με ποδήλατο προς και από το σπίτι του και κυβερνητικά κτίρια στη Χάγη και συχνά περαστικοί τον πλησιάζουν για να βγάλουν μαζί του σέλφι ή για να του μιλήσουν.
Σε μια ένδειξη της αύξηση της βίας στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, ένας γνωστός ολλανδός αστυνομικός συντάκτης, ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις, πυροβοληθηκε τον Ιούλιο μέρα μεσημέρι στο Άμστερνταμ, μήνες αφού είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου του βασικού μάρτυρα σε μια πολύκροτη υπόθεση ναρκωτικών. Μερικές ημέρες αργότερα ο δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραυματά του.
Ο πρώην δικηγόρος του εν λόγω βασικού μάρτυρα είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο το 2019 μπροστά στο σπίτι του στο Άμστερνταμ.
Οι απειλές σε πολιτικούς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ολλανδία. Ο αντιισλαμιστής αντιπολιτευόμενος ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς έχει αναγκασθεί από το 2004 να ζει σε καταφύγιο και να περιβάλλεται από σωματοφύλακες εξαιτίας συνεχών απειλών κατά της ζωής του.
Τους τελευταίους μήνες, πρόστιμα ή σύντομες ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε αρκετούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα για απειλές προς υπουργούς και βουλευτές, κυρίως σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά της Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ