Ολόκληρο φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας και πορτοκαλιού

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν να ψήσουν ολόκληρη γαλοπούλα, είναι ότι το κρέας του πτηνού, βγαίνει συνήθως υπερβολικά ψημένο, έως στεγνό και ότι οι περισσότεροι, επιλέγουν, τελικά, το άσπρο κρέας, από το στήθος και αφήνουν το υπόλοιπο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αν, παρ’ όλα αυτά, είστε της σχολής «Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα, δεν γίνονται», τότε, σας έχω πρόταση για ελαχιστοποίηση του κόπου και μεγιστοποίηση της νοστιμιάς.

    Το στήθος, πριν ψηθεί, δέχεται ένα καλό τρίψιμο με μπαχαρικά, που δημιουργούν μία όμορφη κρούστα γύρω-γύρω. Στη συνέχεια, θωρακίζεται στο τηγάνι και τελειώνει στον φούρνο για περίπου, μισή ώρα.

    Οι επιλογές για συνοδευτικό είναι πάρα πολλές, όπως πατάτες φούρνου, ή πουρέ, αλλά και ρύζι ή ψητά λαχανικά. Τα περισσεύματα είναι επίσης εξαιρετικά κομμένα σε λεπτές φέτες, για τα σάντουιτς της επόμενης ημέρας.

    Υλικά:

    • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
    • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    • 1 μεγάλο φιλέτο γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
    • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
    • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
    • 2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
    • 1 μεγάλο πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ολόκληρο φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας και πορτοκαλιού
    Εκτέλεση:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.

    Αν έχετε τηγάνι που μπορεί να μπει στον φούρνο, θα χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος. Αν όχι, τότε τοποθετήστε ένα ταψί στον φούρνο για να θερμανθεί όσο, θα καρυκεύουμε το φιλέτο της γαλοπούλας και θα το ροδίζουμε στο τηγάνι.

    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

    Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, κάνοντας καλό «μασάζ» σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου και στις πτυχώσεις.

    Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις γυαλίσει, ροδίζουμε όλες τις πλευρές του φιλέτου, περίπου, 3 λεπτά ανά πλευρά.

    Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο ή μεταφέρουμε τη γαλοπούλα στο ταψί που έχει ζεσταθεί και ψήνουμε για περίπου 30 – 35 λεπτά.
    Μόλις τελειώσει η γαλοπούλα, τη μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

    Όσο το τηγάνι ή το ταψί, είναι ακόμα ζεστό, βάζουμε μέσα τη μουστάρδα, το βούτυρο και το χυμό από το πορτοκάλι.
    Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν και τα υπολείμματα από το ψήσιμο.

    Κόβουμε το φιλέτο της γαλοπούλας σε φέτες, λίγο παχύτερες από 1 εκατοστό, τις τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος μεταφέρουμε τους χυμούς του κρέατος, που μαζεύτηκαν κατά το κόψιμο και εμπλουτίζουμε με αυτούς, τη σάλτσα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Αριστερά Αχαΐας: Αιολικά Πάρκα σε Πατραϊκό και Κορινθιακό: ΟΧΙ

    Η Νέα Αριστερά  Αχαΐας διοργανώνει ανοικτή  εκδήλωση - δημόσια...

    Πατρινοί λάτρεις του only fans

    Πατρινοί λάτρεις του only fans. Μάλιστα δεν διστάζουν να...

    ΑΧΑΪΑ: Ο Φωκίων Ζαΐμης παρέδωσε γάλατα στους κατοίκους του Κάλφα

    Συνεχίζει τις αξιόλογες πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε....

    ΠΑΤΡΑ: Θα είναι… άλλη πόλη το 2026

    Αρχίζει να αρέσει πολύ η πεζοδρόµηση στο κέντρο της...
    Best Shop