Με την επίσκεψη στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στην Αρμενία. Ο Υφυπουργός μετά την κατάθεση στεφάνου στην μνήμη των θυμάτων τόνισε πως η «διεύρυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί το ελάχιστο ηθικό χρέος της ανθρωπότητας».
Κατά την παραμονή του στο Ερεβάν ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Αρμενίας για θέματα Διασποράς Zareh Sinanyan και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου κατά την οποία συζήτησαν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα – Κύπρος – Αρμενία αλλά και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών των τριών χωρών. Η τριμερής συνάντηση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που από κοινού οι τρεις πλευρές συμφώνησαν τον Ιούνιο του 2022 στην Ελλάδα με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και οι οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας σε θέματα Διασποράς
Επιπρόσθετα, συζήτησαν και αποφάσισαν μελλοντικές δράσεις σε χώρες με ισχυρή Διασπορά των τριών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Οι εν λόγω δράσεις θα αφορούν κυρίως τη νέα γενιά των Αποδήμων μας, καθώς αυτή αποτελεί το μέλλον της Διασποράς μας.
Ο κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε παράλληλα στην Έκθεση Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κύπρο, με θέμα «τρεις εθνικές τραγωδίες του 20ου αιώνα: τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και Γενοκτονία των Αρμενίων.
Σε ανάρτησή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία εργάζονται από κοινού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και για τη διεθνή καταδίκη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου
Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε Global Armenian Summit 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν και στην ομιλία του τόνισε ότι οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας – Αρμενίας βασίζονται σε κοινές αξίες, παράλληλη ιστορία, κοινή Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και παρόμοια τραγικά, ιστορικά γεγονότα. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε μαζί για να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, καθώς και για να επιτύχουμε τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο» ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, τονίζοντας την ανάγκη συνεργειών της Ελληνικής, της Αρμένικης και της Κυπριακής Διασποράς σημείωσε πως «Αυτές οι κοινότητες όχι μόνο προωθούν τον πολιτισμό και το πνεύμα της πατρίδας τους μέσω των προσωπικών τους επιτυχιών, αλλά είναι επίσης βασικοί παράγοντες στο διεθνές πολιτικό πεδίο. Κινητοποιούνται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ασκούν πιέσεις στις χώρες υποδοχής για να διαμορφώσουν πολιτικές υπέρ της πατρίδας».
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν, τον πρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Άλεν Σιμονιάν κ.α.
Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας Μαρία Λαζάροβα αλλά και τους σπουδαστές του Ελληνικού – Αρμένικου Κολεγίου Τουρισμού.