Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρίστου Δήμα, η Ολυμπία Οδός, παραχωρησιούχος του αυτοκινητόδρομου Αθηνών–Πατρών–Πύργου, με μετόχους τη VINCI Highways και τις εταιρείες ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρουσίασαν σήμερα ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου ενώ εγκαινιάστηκε μία από τις φωτοβολταϊκές μονάδες στην περιοχή του Κιάτου.
Με συνολική ισχύ 10 MWp, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Η μονάδα του Κιάτου αποτελεί μέρος ενός δικτύου 19 φωτοβολταϊκών πάρκων, που είναι εγκατεστημένα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, στις περιοχές της Αχαΐας, της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής. Αξιοποιεί παρόδιες εκτάσεις καθώς και στέγαστρα σταθμών διοδίων και στέγες επιχειρησιακών κέντρων. Η παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες αυτές θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των υποδομών του αυτοκινητόδρομου σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως τον φωτισμό, τη δυναμική σήμανση και τα συστήματα αερισμού των σηράγγων. Με τις τελικές τεχνικές ρυθμίσεις και τις συνδέσεις στο δίκτυο να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι τελευταίες μονάδες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλάνο της Ολυμπίας Οδού για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της. Σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, όπως η ευρεία χρήση φωτισμού LED, η Ολυμπία Οδός στοχεύει στη μείωση των άμεσων εκπομπών της (Scope 1 και 2) έως το 2030. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται, επίσης, στην υποστήριξη της μείωσης των εκπομπών των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου (Scope 3), ενθαρρύνοντας τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Για το σκοπό αυτό, μια νέα γενιά σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται ήδη σε όλο το δίκτυο. Το πρόγραμμα αυτό, που παρέχεται μέσω του μοντέλου παραχώρησης, θα εξασφαλίσει την κάλυψη των σταθμών φόρτισης κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού με 26 σταθμούς ταχείας φόρτισης ανά 100 χλμ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων, η Ολυμπία Οδός γίνεται πρότυπο βιώσιμης και ενεργειακά αυτόνομης υποδομής, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία, η καινοτομία και η περιβαλλοντική ευθύνη μπορούν να συνυπάρχουν στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των μεγάλων έργων μεταφορών.






