Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου.
Για φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης είναι “Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση με ακρίβεια, ελέγξτε την, ζήστε περισσότερο”.
Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μια πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανά θανατηφόρων παθήσεων. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη αλλά και η ορθή θεραπεία της.
1,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και παράλληλα περισσότεροι από 28.000 θάνατοι κάθε μέρα οφείλονται στην αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση. Πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες, του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.
Η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για τουλάχιστον τα μισά επεισόδια αγγειακών εγκεφαλικών και εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Η διάγνωση χρειάζεται επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων και συχνά και εκτός Ιατρείου.
Η σωστή διατροφή, με αποφυγή υπερβολικού άλατος στο φαγητό, τα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ γρήγορο βάδισμα για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) η διατήρηση κανονικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να πετύχουν μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
Η φαρμακευτική θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή σπάνια 2-3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης (οπωσδήποτε κάτω από 140/90 mmHg) μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η 17η Μαΐου είναι μία καλή ευκαιρία να μετρήσετε όλοι την πίεσή σας σε συνθήκες ηρεμίας, με τη σωστή σε μέγεθος περιχειρίδα, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σας πιεσόμετρο και αν είναι πάνω από 140/90 mmHg, σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, να προγραμματίσετε επίσκεψη στον Καρδιολόγο σας.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργεί Καρδιολογική Κλινική με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποστηριζόμενο από τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιολογικών νοσημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής, σε εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή για εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148.