Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μαιών, “Μαζί ξανά: από την απόδειξη στην πραγματικότητα” είναι ένα νεύμα για το επερχόμενο 33ο Τριετές Συνέδριο των Mαιών, όπου η παγκόσμια κοινότητα μαιών θα συγκεντρωθεί για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια. Τιμά επίσης, η μέρα αυτή, τις προσπάθειες των μαιών και των ενώσεων τους, να δράσουν προς μια ουσιαστική αλλαγή για το επάγγελμά της μαίας και τις γυναίκες και τις οικογένειες που φροντίζουν.
Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου. Στόχος της ημέρας αποτελεί η ανάδειξή της σπουδαιότητας του ρόλου που διαδραματίζει το επάγγελμα της μαίας στην γέννηση ενός παιδιού.
Ως βασικοί πάροχοι υπηρεσιών, οι μαίες θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι καλά εκπαιδευμένες μαίες παρέχουν ζωτικής σημασίας φροντίδα για την αναπαραγωγική υγεία, προστατεύοντας την υγεία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Τα μοντέλα φροντίδας υπό τη μαία, βελτιώνουν τα αποτελέσματα υγείας, αυξάνουν την ικανοποίηση των ασθενών και μειώνουν το κόστος.
Οι μαίες δουλεύουν εντατικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάθε μέρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι oι γυναίκες και τα μωρά τους λαμβάνουν ποιοτική και αποτελεσματική μαιευτική φροντίδα – τη φροντίδα που τους αξίζει. Η ΔΣΜ και ο ΠΟΥ τονίζουν πως οι μαίες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και αναγνωρίζονται ως ο καταλληλότερος επαγγελματίας υγείας για τη φροντίδα εγκύου γυναίκας χαμηλού κινδύνου και την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού. Διατηρώντας την ορθή προσέγγιση κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η μαία παρέχει ποιοτική φροντίδα βασισμένη στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, είναι σημαντικά βιολογικά και συναισθηματικά γεγονότα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μία υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στον τοκετό προδιαγράφει θετικές επιπτώσεις που διαρκούν μια ζωή και συνεπώς βελτιώνουν την υγεία της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών επισημαίνει πως ακόμη και σήμερα 340.000 γυναίκες και πάνω από 3 εκατομμύρια νεογνά ανά τον κόσμο πεθαίνουν από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης επαρκών μαιευτικών υπηρεσιών.
Χρειάζεται επιμονή και ευελιξία ώστε να βελτιωθεί η μαιευτική φροντίδα. Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για την μαία διαφοροποιούνται ανάλογα με την κουλτούρα και την κοινωνία.
Στην Μαιευτική κλινική της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ, κάθε μέλλουσα μαμά, μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό της έως και τον ερχομό του παιδιού της, σ’ ένα περιβάλλον απόλυτα ασφαλές, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στη φροντίδα νεογνών.
Οι μαίες και οι νοσηλεύτριες, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των Υπεύθυνων Μαιών με έτη προϋπηρεσίας στο ενεργητικό τους, είναι πάντα δίπλα στη μαμά και στο νεογέννητο μωρό της, για να την συμβουλέψουν και να απαντήσουν σε κάθε απορία της. Γνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται το νεογέννητο δίπλα στην μαμά του, από τις πρώτες ώρες της ζωής του, το Μαιευτήριο της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ έχει καθιερώσει το Rooming in, και μην ξεχνώντας τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, οι μαίες και οι νοσηλεύτριες, με μεγάλη υπομονή, αγάπη και στοργή στέκονται δίπλα στη λεχωΐδα, προκειμένου να την βοηθήσουν.
Οφείλουμε να σεβόμαστε και να θεωρούμε την μαία σαν δεύτερη μητέρα μας. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προσεγγίσουν καλύτερα το επάγγελμα αυτό και να αναγνωρίσουν την αξία του στην σημερινή κοινωνία. Υφίσταται ως λειτούργημα και αποστολή και όχι μόνο ως δουλειά που καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες εκείνων που το ασκούν.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2006&language=el_GR