ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης 5 Μαΐου 2023

    Ημερομηνία:

     

    Το άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αναγνωρίζει «το ίσο δικαίωμα όλων των ατόμων με αναπηρία να ζουν στην κοινότητα, με επιλογές ίσες με τους άλλους» και απαιτεί από τα κράτη να λαμβάνουν «αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν την πλήρη απόλαυση των ατόμων με αναπηρίες αυτού του δικαιώματος και την πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινότητα». Το άρθρο 19 δεν κάνει διάκριση μεταξύ ατόμων με διαφορετικές αναπηρίες και ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα με αναπηρία.

     

    Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα, ανεξάρτητα από τη «βαρύτητα» της αναπηρίας τους, την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την υλική κατάσταση ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

     

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (5 Μαΐου) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑμΕΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

     

    Αυτή είναι μια ευκαιρία να τονιστεί το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση για όλα τα άτομα με αναπηρία. Η προσωπική βοήθεια είναι το κλειδί για την «ανεξάρτητη ζωή και την ένταξη στην κοινότητα» για τα άτομα με αναπηρία, καθώς διαφορετικά δεν θα υπήρχε μέλλον.

     

    Σύμφωνα με το “Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση” (ENIL), η Ανεξάρτητη διαβίωση είναι η καθημερινή επίδειξη πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με την αναπηρία. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι δυνατή μέσω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών και ατομικών παραγόντων που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

     

    Αυτό περιλαμβάνει την ευκαιρία, τα άτομα με αναπηρία, να κάνουν επιλογές και αποφάσεις σχετικά με το πού να ζήσουν, με ποιον να ζήσουν και πώς να ζήσουν.

     

    Οι υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους και να παρέχονται με βάση τις ίσες ευκαιρίες, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία ευελιξία στην καθημερινή μας ζωή. Η ανεξάρτητη διαβίωση απαιτεί το δομημένο περιβάλλον και οι μεταφορές να είναι προσβάσιμα, να υπάρχει διαθεσιμότητα τεχνικών βοηθημάτων, πρόσβαση σε προσωπική βοήθεια ή/και υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα. Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η Ανεξάρτητη Διαβίωση απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το επίπεδο των αναγκών υποστήριξης τους.

     

    Οι βασικές αρχές της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι: επιλογή, έλεγχος, ελευθερία, ισότητα. Η «ανεξάρτητη διαβίωση» δεν σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι ανεξάρτητα με την έννοια να ζουν μια εξαιρετικά εξατομικευμένη και αυτάρκη ζωή, σε απόσταση από τους άλλους ανθρώπους. Βασίζεται, μάλλον, σε ένα κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας, το οποίο αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι δεν περιορίζονται στις επιλογές τους λόγω οποιουδήποτε εγγενούς χαρακτηριστικού ή κατάστασης του ίδιου του ατόμου, αλλά από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Στα ευνοϊκά περιβάλλοντα, τα πράγματα δεν γίνονται σε ένα άτομο, αλλά τα άτομα με αναπηρία υποστηρίζονται, όπως οποιοσδήποτε άλλος, να λαμβάνουν ανεξάρτητες και αυτόνομες και όταν χρειάζεται, υποστηριζόμενες αποφάσεις.

     

    Μέσα σε ένα υποστηρικτικό και δυναμικό περιβάλλον φροντίδας, η ομάδα ειδικών αποκατάστασης των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, προσφέρει προηγμένες θεραπευτικές μεθόδους με τεχνολογίες αιχμής, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενή, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση  του.  Παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζονται οι ιατρικές, σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις των ασθενών, η οποία στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων, τόσο σε κινητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και στην ομαλότερη, κατά το δυνατό, επαναφορά του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

     

    Οι ασθενείς αξιολογούνται από τον ιατρό της Φυσικής ιατρικής και Αποκατάστασης, ο οποίος σχεδιάζει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει αντιμετώπιση των διαταραχών κατάποσης, ενίσχυση των αναπνευστικών μυών, διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, διατήρηση της τροφικότητας των μυών, εκπαίδευση σε λειτουργικές δραστηρίοτητες όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι στην καθιστή θέση, να ορθοστατήσει  και να αποκτήσει στατική και δυναμική ισορροπία, να βαδίσει με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο πτώσης.

     

    Σημαντικό  ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων παίζει η υποστήριξη της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης τόσο του ασθενή όσο και του περιβάλλοντος του καθώς ένας από τους στόχους των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ αποτελεί και η εκπαίδευση του περιβάλλοντος του ασθενή.

     

    Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Ολύμπιον στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία, τα Χανιά και το Ηράκλειο,  η  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει  ο ασθενής και οι οικείοι του, η αναγνώριση και υποστήριξη στις συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές του ανάγκες, αποτελούν κύριες προτεραιότητες.

     

    https://www.olympion-rehab.com/

     

     ΟΛΥΜΠΙΟΝ – Υπηρεσίες υγείας με κέντρο τον άνθρωπο

    … το άλλο πρόσωπο της υγείας

     

     

     

     

     

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έλληνες φοιτητές: Χωρίς εργασιακή εμπειρία 9 στους 10 – Η σύγκριση με την ΕΕ

    Τα νέα στοιχεία της Eurostat για το 2023 καταδεικνύουν το...

    ΠΑΤΡΑ: Εκτός λειτουργίας τα φανάρια σε 3 “μεγάλες” διασταυρώσεις

    Δεν λειτουργούν τα φανάρια σε 3 διασταυρώσεις της Εθνικής...

    Πρόστιμο 600 ευρώ σε χρήστες για πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση

    Βαριές ποινές σε επίπεδο τελικού χρήστη προβλέπει το νομοσχέδιο...
    Best Shop