Ο μήνας Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το Πολλαπλούν Μυέλωμα. Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 500-600 νέες περιπτώσεις ασθενών, που πάσχουν από αυτή την χρόνια και ανίατη νόσο. Για το λόγο αυτό, η ευαισθητοποίηση του κοινού και οι πρωτοβουλίες για καλύτερη πληροφόρηση και ανάδειξη των προβλημάτων και των επιπλοκών που δημιουργεί η νόσος είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Το Πολλαπλούν Μυέλωμα είναι νεοπλασματική νόσος του αίματος, που οφείλεται στον αδικαιολόγητο και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την συσσώρευση πλασματοκυττάρων αρχικά στον μυελό των οστών και μεταγενέστερα και σε εξωμυελικούς ιστούς και όργανα. Τα πλασματοκύτταρα είναι εξειδικευμένα Β-λεμφοκύτταρα που σε φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες), που παρέχουν προστασία από λοιμώξεις. Στην κυκλοφορία του αίματος τα φυσιολογικά αντισώματα χαρακτηρίζονται από πολυμορφία (πολυκλωνικά αντισώματα) και έχουν σαν ρόλο να καταπολεμούν ξένους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση του Πολλαπλού Μυελώματος η ανοσοσφαιρίνη που παράγεται (μονοκλωνική παραπρωτεΐνη), είναι παθολογική, η παρουσία της είναι άσκοπη, αφού δεν στρέφεται εναντίον κάποιου μικροοργανισμού και ανιχνεύεται στο αίμα ή στα ούρα με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι κυριότερες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι οι πόνοι στα οστά, αδυναμία-καταβολή λόγω εμφάνισης αναιμίας, η αύξηση της τιμής του ασβεστίου στο αίμα και η νεφρική ανεπάρκεια που οδηγούν σε ποικίλα συμπτώματα (ανορεξία, αδυναμία και κόπωση, υπνηλία, τάση για εμετό, μειωμένη ούρηση κλπ). Λιγότερο συχνά μπορεί να προσβληθούν και άλλα όργανα και συστήματα, όπως η καρδιά, τα αγγεία και το ήπαρ, λόγω βλάβης από εναποθέσεις παραγώγων της παραπρωτεΐνης, οπότε εμφανίζεται αμυλοείδωση.
Η αιτιολογία του μυελώματος είναι πολυπαραγοντική και όχι πλήρως διευκρινισμένη, αλλά η νόσος δεν μεταδίδεται και δεν κληρονομείται. Τα τελευταία 15 χρόνια, η επιστημονική έρευνα άλλαξε ριζικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα με την εισαγωγή πολλών νέων και ειδικών-στοχευμένων θεραπειών, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και έχουν καταστήσει το μυέλωμα χρόνια νόσο.
Οι θεραπευτικές επιλογές για το Πολλαπλούν Μυέλωμα είναι αρκετές και είναι σημαντικό αυτές να προσαρμόζονται ανάλογα με τα ιδιαίτερα γενετικά και άλλα χαρακτηριστικά της νόσου και την γενικότερη κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή. Οι έρευνες για τη θεραπεία και ίαση του πολλαπλού μυελώματος, εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, βασικό κριτήριο για την επιβράδυνση της ασθένειας και τη μείωση των συμπτωμάτων, είναι η έγκαιρη διάγνωση, η συνέπεια και συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία καθώς και η συνεχής παρακολούθηση από τον ειδικό και έμπειρο θεράποντα ιατρό-αιματολόγο. Επιπλέον, η σωστή και πλήρης ενημέρωση και υποστήριξη, μπορεί να αποτελέσει το σημαντικό εφόδιο για την καλύτερη φροντίδα ασθενών και την ενημέρωση των φροντιστών υγείας.
Οι νέες σύγχρονες αντι-μυελωματικές θεραπείες που περιλαμβάνουν φάρμακα όπως τα ανοσοτροποποιητικά (λεναλιδομίδη, πομαλιδομίδη και οι νεότεροι αναστολείς ιμπερδομίοδη και μεζιγδομίδη), οι αναστολείς πρωτεασώματος (βορτεζομίμπη, καρφιλζομίμπη, ιξαζομίμπη), τα μονοκλωνικά αντισώματα (daratumumab, isatuximab, belantamab mafodotin, και τα διειδικά teclistamab, talquetamab, elranatamab κ.α.), άλλα εξειδικευμένα φάρμακα όπως το venetoclax, το selinexor, το melflufen και η πλιτιδεψίνη, η μεγαθεραπεία με συνακόλουθη αυτόλογη μεταμόσχευση περιφερικών προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, και εξειδικευμένες κυτταρικές θεραπείες έχουν οδηγήσει στην παράταση της επιβίωσης χωρίς νόσο, σε σημαντική επιμήκυνση / υπερτριπλασιαμό της συνολικής επιβίωσης σε σχέση με την προηγούμενη 20-ετία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα.
Η έγκαιρη διάγνωση, η οποία προϋποθέτει καλή ενημέρωση, είναι σημαντική για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση του Πολλαπλού μυελώματος, την πλήρη σταδιοποίηση του και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
Η έμπειρη ιατρική ομάδα αποτελείται από εξειδικευμένους και διακεκριμένους Αιματολόγους, την κ. Ανθή Ακτύπη, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Αιματολογικής Κλινικής της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, τον καθηγητή Αιματολογίας κ. Αργύρη Συμεωνίδη και την κ. Αλεξάνδρα Κουράκλη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών.
Τα υψηλού επιπέδου διαγνωστικά εργαστήρια της Γενικής Κλινικής, μικροβιολογικό-βιοχημικό, μοριακής βιολογίας και όλων των απεικονιστικών μεθόδων, αποτελούν επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών.
Παράλληλα, αναπτύσσεται και πρόγραμμα κλινικών μελετών για δωρεάν πρόσβαση των ασθενών σε νέα και καινοτόμα φάρμακα και θεραπευτικούς συνδυασμούς, στις περιπτώσεις που οι ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι αρκετές.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο ιατρό Αιματολόγο στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464000, 2611 100600.