ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) – World Breastfeeding Week (WBW), έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελεί μια εκστρατεία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του, στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στο 50% των βρεφών έως το 2025.

    Το σύνθημα για τη φετινή χρονιά είναι: «Εξαλείφοντας το χάσμα: Υποστήριξη όλων υπέρ του μητρικού θηλασμού – Closing the Gap: Breastfeeding Support for All» και εστιάζει στην επιβίωση, την υγεία και την ευημερία αναδεικνύοντας την ανάγκη βελτίωσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον μητρικό θηλασμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσεων.

    Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει ως εξισωτικός παράγοντας στην κοινωνία μας και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

    Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια διαδικασία που λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία της γυναίκας. Μετά τον τοκετό, γίνεται αποτελεσματικότερη σύσπαση της μήτρας με συνέπεια να ελαττώνεται η πιθανότητα αιμορραγίας. Επίσης, η γυναίκα προστατεύεται από τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και από την οστεοπόρωση. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν πιο εύκολα το βάρος που πήραν στην εγκυμοσύνη από τις υπόλοιπες. Ακόμη, ο θηλασμός έχει συνδεθεί με μειωμένο άγχος από την πλευρά της μητέρας, αυξημένη ευχαρίστηση, μείωση των ενοχών και βελτίωση της διάθεσης της γυναίκας.

    Ο θηλασμός, ως διαδικασία, «προτρέπει» την μητέρα και το παιδί σε αμοιβαία επικοινωνία. Μητρικός θηλασμός δεν σημαίνει μόνο ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας, αλλά και δυνατότητα για «συνομιλία», παιχνίδι, ανάπτυξη αισθήσεων και έκφραση συναισθημάτων και από τις δυο πλευρές. Συνήθως, τέτοιες τρυφερές συναλλαγές προσφέρουν αμοιβαία ικανοποίηση και ευχαρίστηση και ευνοούν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας μειώνεται το άγχος και η δυσφορία που νιώθει το νεογέννητο κατά την προσαρμογή του στην εξωμήτρια ζωή.

    Το μητρικό γάλα, εξαιτίας των βιοδραστικών παραγόντων που περιέχει (λευκά αιμοσφαίρια, αντισώματα, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες), αποτελεί έναν φυσικό «φραγμό» για το παιδί έναντι των λοιμώξεων ενώ παρέχει προστασία ενάντια στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων. Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου, παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, λεμφώματος στην παιδική ηλικία και στεφανιαίας νόσου, ενώ μελέτες τον έχουν συσχετίσει με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης στο παιδί.

    Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας, συνιστάται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, ως ο καλύτερος τρόπος σίτισης των βρεφών. Στη συνέχεια, συνιστάται η συνέχιση του θηλασμού, παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών, έως την ηλικία των 2 ετών ή παραπάνω, για όσο διάστημα επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

     

    Σύμφωνα με τις συστάσεις πολλών διεθνών επιστημονικών φορέων, οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάσουν μέσα στο πρώτο μισάωρο ή στην 1η ώρα μετά τον τοκετό, καθώς εκείνη την περίοδο, το νεογέννητο βρίσκεται σε εγρήγορση και συνήθως, είναι έτοιμο να θηλάσει. Στις περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, ο πρώτος θηλασμός ξεκινά όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του νεογνού. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. μετά από έναν παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό, η μητέρα ή/ και το νεογνό πιθανόν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ξεκινήσουν αυτή την διαδικασία.

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024

    Στη Μαιευτική Κλινική της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ κάθε μέλλουσα μαμά, μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό της έως και τον ερχομό του παιδιού της, σ’ ένα περιβάλλον απόλυτα ασφαλές, με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

    Το άριστα ειδικευμένο προσωπικό, μαίες και νοσηλεύτριες, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των Προϊστάμενων Μαιών, είναι πάντα δίπλα στη μαμά και στο νεογέννητο μωρό της, για να την συμβουλέψουν και να απαντήσουν σε κάθε απορία της.

    Γνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται το νεογέννητο δίπλα στην μαμά του, από τις πρώτες ώρες της ζωής του, το Μαιευτήριο της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ έχει καθιερώσει το Rooming in, και μην ξεχνώντας τα οφέλη του μητρικού θηλασμού οι μαίες και οι νοσηλεύτριες, με μεγάλη υπομονή, αγάπη και στοργή στέκονται δίπλα στη λεχωΐδα, προκειμένου να την βοηθήσουν.

    Για περισσότερες πληροφορίες για τη Μαιευτική Κλινική της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 2610464000 & 2611100600.

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024 ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024

    https://www.olympion-sa.gr/?section=2006&language=el_GR

    https://www.olympion-sa.gr/

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΡΕΤΡΟ: Η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο

    Η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τον...

    Άθληση για όλους από το Δήμο Πατρέων – Δείτε το πρόγραμμα

    Tο Τμήμα Άθλησης Πολιτισμού και Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Παιδείας και Αθλητισμού, του...

    Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου – Νέος νόμος φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα

    Περίπου 100 άτομα την ημέρα στην Γερμανία δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες την επιθυμία...

    Συνταξιοδότηση: Οι τρεις λόγοι της μεγάλης φυγής

    Πάνω από 200.000 άνθρωποι στράφηκαν στη συνταξιοδότηση την περασμένη χρονιά. Ρεκόρ στις...
    Best Shop