ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ – 21 Σεπτεμβρίου 2024

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Κάθε Σεπτέμβριο, Ο Διεθνής Οργανισμός Αλτσχάιμερ – Alzheimer’s Disease International (ADI), διοργανώνει την εκστρατεία για τον Παγκόσμιο Μήνα του Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με τις ενώσεις μέλη της από όλο τον κόσμο, για να αναδείξει και να επικοινωνήσει συγκεκριμένα θέματα που επηρεάζουν άμεσα όσους ζουν με άνοια καθώς και τους φροντιστές τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι μέρος του μήνα ευαισθητοποίησης και πραγματοποιείται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Το θέμα για το 2024 είναι: «Ώρα να δράσουμε για την άνοια, Ώρα να δράσουμε για το Αλτσχάιμερ»

    Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60-70% των περιπτώσεων. Είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, οδηγώντας τελικά σε σοβαρή νοητική έκπτωση και απώλεια της ανεξαρτησίας. Αν και η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, το Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η γενετική, οι παράγοντες του τρόπου ζωής και η γενική υγεία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση, την αντιμετώπιση παρανοήσεων και την προώθηση της κατανόησης της νόσου. Ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις και την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορούμε να απομακρύνουμε το στίγμα που συχνά απομονώνει όσους ζουν με άνοια και τις οικογένειές τους. Αυτή η παγκόσμια εκδήλωση χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για κυβερνήσεις, οργανισμούς και άτομα για να συνεργαστούν σε πρωτοβουλίες έρευνας, πρόληψης και φροντίδας.

    Εκτός από την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς να υποστηρίξουμε όσους ζουν με τη νόσο και τις οικογένειές τους. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

    1. Υπομονή και κατανόηση: Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται με τις καθημερινές εργασίες, τη μνήμη και την επικοινωνία. Προσφέρετε βοήθεια όταν χρειάζεται και να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές στις ικανότητες και τη συμπεριφορά τους.
    2. Ενθάρρυνση κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της άνοιας. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες και να συμμετάσχει σε συνομιλίες.
    3. Διατήρηση ρουτίνας: Μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σύγχυσης και του άγχους για τα άτομα με Αλτσχάιμερ.
    4. Προσαρμογή περιβάλλοντος: Κάντε το περιβάλλον του σπιτιού ασφαλές και φιλικό προς την άνοια απομακρύνοντας τους κινδύνους, τοποθετώντας μπάρες στήριξης και χρησιμοποιώντας σαφή σήμανση για σημαντικούς χώρους, όπως το μπάνιο και η κουζίνα. Επίσης, τη νύχτα να υπάρχει απαλός φωτισμός στο χώρο.
    5. Προώθηση σωματικής και πνευματικής διέγερσης: Ενθαρρύνετε την τακτική σωματική άσκηση και νοητικές δραστηριότητες, όπως παζλ, παιχνίδια ή τέχνη, για να βοηθήσετε στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής ευεξίας.
    6. Χρήση διαθέσιμων πόρων: Συνδεθείτε με τοπικές ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας και οργανισμούς που προσφέρουν πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες για άτομα που ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.

    Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ενθαρρύνετε τους άλλους να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται τακτικά, να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις και να συμμετέχουν στη δια βίου μάθηση για την προώθηση της γνωστικής υγείας.

    Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

    Η υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα μπορεί να επιβραδύνουν την νόσο και να καθυστερήσουν τα συμπτώματα, ωστόσο η νόσος δεν θεραπεύεται ριζικά, ακόμη.

    Η  βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει  ο ίδιος αλλά και οι οικείοι του, αποτελούν κύριες προτεραιότητες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΟΛΥΜΠΙΟΝ Γενικής Κλινικής της Πάτρας. Οι ειδικοί Νευρολόγοι της Κλινικής διαθέτουν εκτεταμένη γνώση και εμπειρία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο Alzheimer.

    Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με ειδικό Νευρολόγο στα Εξωτερικά Ιατρεία της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610464000, 2611100600.

    https://www.olympion-sa.gr/

     

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ – 21 Σεπτεμβρίου 2024

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Δεύτερη Συνάντηση Πιλοτικής Δράσης του Ευρωπαϊκού Έργου AMBITIOUS

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας,...

    Εύβοια: Δύο νεκροί από διαρροή υγραερίου σε σπίτι στην Αμάρυνθο

    Τραγωδία σημειώθηκε στην Εύβοια, το μεσημέρι της Πέμπτης (23/1), καθώς...

    Αυτό είναι το νέο διζωνικό ωράριο στην τιμολόγηση του ρεύματος – Θα ισχύει όλες τις μέρες της εβδομάδας

    Τροπολογία για το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας,...

    Θεσσαλονίκη: Νεαροί… κρέμονταν στο πίσω μέρος λεωφορείου (βίντεο)

    Ένα απίστευτο σκηνικό καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα,...
    Best Shop