Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο του Πάρκινσον είναι μια παγκόσμια εκδήλωση υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, με σκοπό την αναγνώριση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών επιπτώσεων που επιφέρει η νόσος του Πάρκινσον και στη συνέχεια, των εργασιών για την αποδοχή, την υποστήριξη και την ένταξη των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η 11η Απριλίου, που επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον είναι ημερομηνία γέννησης το 1775 του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου ιατρού, που ανακάλυψε, το 1817, τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του, και οφείλεται κυρίως σε έλλειψη ενός νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης.
Αυτή η νευροεκφυλιστική κινητική διαταραχή, η νόσος του Πάρκινσον, έχει χαρακτηριστικά κινητικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, βραδυκινησία και δυσκαμψία.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη νόσο του Πάρκινσον εκτός των ιατρικών κύκλων και αυτό οφείλεται κυρίως στο προφίλ των συμπτωμάτων της. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν συχνά με την κοινή απροσεξία των ηλικιωμένων, η οποία εν μέρει συμβάλλει στο να παραμένουν άγνωστα τα περιστατικά. Αυτή η έλλειψη πληροφοριών επιδεινώνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.
Η νόσος του Parkinson, αποτελεί κυρίως νόσο των ηλικιωμένων και έχει συχνότητα 3% στον γενικό πληθυσμό.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ντοπαμινεργικές θεραπείες για την επίτευξη ελέγχου στα κινητικά συμπτώματα.
Παράλληλα με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, παίζουν η φυσικοθεραπεία και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή και σωματική κίνηση/άσκηση πάντα με προσοχή για την πρόληψη ατυχημάτων). Τα πιο βαριά περιστατικά της νόσου, με μεγάλη πλέον δυσκολία στην κίνηση, χρειάζονται Αποκατάσταση.
Στη Γενική Κλινική αλλά και στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, αντιμετωπίζονται περιστατικά με τη νόσο του Parkinson τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο Νευρολόγο αλλά και εξετάσεις στη Γενική Κλινική, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148.
Για ραντεβού με Ιατρό Αποκατάστασης (φυσιατρική εκτίμηση και διαμόρφωση εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης), στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464001, 2610 464003.