flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΗ 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

 

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στη σύγχρονη κοινωνία.

Δυστυχώς, σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους, κυρίως από οικονομικής πλευράς: η σύνταξή τους δεν τους καλύπτει τα μηνιαία έξοδά τους, δεν υπάρχουν αρκετές δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους και η πλειοψηφία δεν έχει σωστή ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιπλέον, από την μια πλευρά, τα έντονα ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται με την ματαίωση, την μοναξιά, την απομόνωση, τον αποκλεισμό, τις απώλειες που βιώνουν και εκδηλώνονται με έντονη κατάθλιψη, και από την άλλη, εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη, νεοπλάσματα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παθήσεις του μυοσκελετικού, όπως αρθρίτιδες και οστεοπόρωση, νοητικές διαταραχές, έκπτωση της όρασης αλλά και της ακοής, πτώσεις, χρόνια νεφρική νόσο, νοσήματα που στο σύνολό τους επηρεάζουν δυνητικά τη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου.

Χρειάζεται να δείχνουμε στους ηλικιωμένους το σεβασμό που τους αξίζει. Σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στην προσωπικότητα τους. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Να περνάμε χρόνο μαζί τους. Να δείχνουμε ενδιαφέρον στην δική τους καθημερινότητα και να ζητάμε την γνώμη τους για ότι μας απασχολεί.  Να ξέρουν ότι είναι μέρος της ζωής μας και ότι από την θέση τους μπορούν να συμβάλουν. Να μην νιώθουν αποκομμένοι. Κυρίως όμως, να προσέχουμε την υγεία τους, κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους και εξετάσεις, αλλά και να βεβαιωνόμαστε ότι ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

 

Ένα οργανωμένο σύστημα περίθαλψης είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και ζωής για τους ηλικιωμένους. Ο σεβασμός προς την Τρίτη Ηλικία είναι κάτι το οποίο οφείλει όλη η κοινωνία να παρέχει. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων. Να  μην ξεχνάμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε και εμείς σε αυτή την θέση και να αναρωτηθούμε πώς θα θέλαμε εμείς να μας συμπεριφέρονται και να μας αντιμετωπίζουν. Η σοφή παροιμία του λαού λέει «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις».

 

Στα Κέντρα της ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Γενική Κλινική, Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης), αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα, όλες οι παθήσεις και τα ελλείμματα κινητικότητας και επικοινωνίας των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, πάντα με τη ζεστασιά, τη φροντίδα και την αγάπη που δικαιούνται ενώ παράλληλα λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να δουν με ελπίδα την επόμενη μέρα και να ανακάμψουν γρηγορότερα.

 

https://www.olympion-group.com/