Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο, το Σεπτέμβρη, από το 1999. Καθιερώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ημέρα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα , που αποτελούν μάστιγα για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν μεγάλο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον στο δυσμενή κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν:
- 4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα
- πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης (48%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (41%).
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης και η πρώτη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται η χρόνια στεφανιαία νόσος, η αθηρωματική πλάκα που αποφράσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και παρακωλύει την αιμάτωση του μυοκαρδίου (με επακόλουθο τη στηθάγχη) ή ρήγνυται αιφνιδίως και προκαλεί την πλήρη απόφραξη αρτηρίας (οξύ στεφανιαίο επεισόδιο – έμφραγμα του μυοκαρδίου). Άλλες συχνές παθήσεις της καρδιάς είναι ο αιφνίδιος θάνατος, οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, το ανεύρυσμα της αορτής, οι αρρυθμίες και οι γενετικές ανωμαλίες (συγγενείς καρδιοπάθειες)
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πρώτιστως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται αφενός η συνειδητοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους και αφετέρου η λήψη μέτρων αποφυγής τους.
Μέτρα πρόληψης
- Διακοπή καπνίσματος Το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
- Σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά, κυρίως αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (κόκκινα κρέατα). Όσο αυξάνεται άνω του φυσιολογικού η κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών λιπαρών.
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης Όπως και με την χοληστερίνη, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
- Τακτική άσκηση Μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου από 33–50%.
- Ελάττωση στρες με ασκήσεις χαλάρωσης και αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων.
- Έλεγχος βάρους Η παχυσαρκία εκτός από σωρεία άλλων προβλημάτων, σας καθιστά ευάλωτο απέναντι και στην στεφανιαία νόσο.
- Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη
- Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ Το παράδοξο με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πως ενώ η μέτρια κατανάλωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, εν τούτοις η καθημερινή κατανάλωση παραπάνω από 2 ποτά συντελεί στην αύξηση του κινδύνου του μαστού για γυναίκες.
- Έλεγχος επιπέδων τριγλυκεριδίων Επιτυγχάνεται με απώλεια βάρους, μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος και γλυκισμάτων και διατροφής φτωχής σε ζωικά λίπη. Παράλληλα, χρειάζεται τακτικός αιματολογικός έλεγχος.
- Αποφυγή λοιμώξεων Οι λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης σε καρδιοπαθείς.
Ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση μόλυνσης με Covid-19:
- Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
- Στεφανιαία Νόσος (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες
- Πνευμονική Υπέρταση
- Συγγενείς Καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
- Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες0
- Μυοκαρδιοπάθειες
- Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
- Καναλοπάθειες
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ λειτουργεί Καρδιολογική Κλινική με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποστηριζόμενο από τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιολογικών νοσημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.
Στο εξειδικευμένο Τμήμα Καρδιαγγειακής απεικόνισης της Κλινικής, διενεργούνται όλες οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις (Υπέρηχοι καρδιάς, Μαγνητική Καρδιάς, Αξονική Στεφανιογραφία, Σπινθηρογράφημα καρδιάς), οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο στην προσπάθεια πρόληψης και θεραπείας των Καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Κλινική διαθέτει Αιμοδυναμικό τμήμα με έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση στεφανιογραφιών και δεξιών καθετηριασμών. Επιπλέον, εξειδικευμένος Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος συνεργάζεται με την κλινική, παρέχει υποστήριξη σε σύνθετα αρρυθμιολογικά προβλήματα και αναλαμβάνει εμφυτεύσεις βηματοδοτών.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού σε εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στο 2610 464 000 και τις καθημερινές 8.00-16.00 στο 2610 464 148.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2007&language=el_GR
https://www.olympion-sa.gr