Site icon Flamis.gr

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς  29 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς  29 Σεπτεμβρίου 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο, το Σεπτέμβρη, από το 1999. Καθιερώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ημέρα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα , που αποτελούν μάστιγα για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν μεγάλο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον στο δυσμενή κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν:

Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης (48%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (41%).

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης και η πρώτη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται η χρόνια στεφανιαία νόσος, η αθηρωματική πλάκα που αποφράσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και παρακωλύει την αιμάτωση του μυοκαρδίου (με επακόλουθο τη στηθάγχη) ή ρήγνυται αιφνιδίως και προκαλεί την πλήρη απόφραξη αρτηρίας (οξύ στεφανιαίο επεισόδιο – έμφραγμα του μυοκαρδίου). Άλλες συχνές παθήσεις της καρδιάς είναι  ο αιφνίδιος θάνατος, οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, το ανεύρυσμα της αορτής, οι αρρυθμίες και οι γενετικές ανωμαλίες (συγγενείς καρδιοπάθειες)

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πρώτιστως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται αφενός η συνειδητοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους και αφετέρου η λήψη μέτρων αποφυγής τους.

Μέτρα πρόληψης

 

Ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση μόλυνσης με Covid-19:

  1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
  2. Στεφανιαία Νόσος (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες
  3. Πνευμονική Υπέρταση
  4. Συγγενείς Καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
  5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες0
  6. Μυοκαρδιοπάθειες
  7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
  8. Καναλοπάθειες

Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ λειτουργεί Καρδιολογική Κλινική με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποστηριζόμενο από τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιολογικών νοσημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.

Στο εξειδικευμένο Τμήμα Καρδιαγγειακής απεικόνισης της Κλινικής, διενεργούνται όλες οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις (Υπέρηχοι καρδιάς, Μαγνητική Καρδιάς, Αξονική Στεφανιογραφία, Σπινθηρογράφημα καρδιάς), οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο στην προσπάθεια πρόληψης και θεραπείας των Καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η Κλινική διαθέτει Αιμοδυναμικό τμήμα με έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση στεφανιογραφιών και δεξιών καθετηριασμών. Επιπλέον, εξειδικευμένος Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος συνεργάζεται με την κλινική, παρέχει υποστήριξη σε σύνθετα αρρυθμιολογικά προβλήματα και αναλαμβάνει εμφυτεύσεις βηματοδοτών.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού σε εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στο 2610 464 000 και τις καθημερινές 8.00-16.00 στο 2610 464 148.

 

https://www.olympion-sa.gr/?section=2007&language=el_GR

https://www.olympion-sa.gr

 

Exit mobile version