Κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ως έναν τρόπο να επιστήσουν την προσοχή στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη διαχείρισή τους. Καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη πρόληψή του. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 μέσω των κοινών προσπαθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 18 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως το 31% των συνολικών θανάτων.
Το κάπνισμα, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και ο αλκοολισμός συμβάλλουν σε αυτές τις ασθένειες που εμφανίζονται κυρίως ως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η παχυσαρκία, είναι όλα παρενέργειες ενός κακού τρόπου ζωής που μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας.
Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι:
- Να επιστήσει την προσοχή στη συμπεριφορά που μπορεί να αποτρέψει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε άτομα με προδιάθεση.
- Να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό για το πώς να χειριστεί τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις ασθένειες, δηλαδή τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Μέτρα πρόληψης
- Διακοπή καπνίσματος
- Σωστή διατροφή με αποφυγή κορεσμένων λιπαρών
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
- Τακτική άσκηση
- Ελάττωση στρες
- Έλεγχος βάρους
- Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη
- Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
- Αποφυγή λοιμώξεων με ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης σε καρδιοπαθείς.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργεί Καρδιολογική Κλινική με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποστηριζόμενο από τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιολογικών νοσημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.
Στο εξειδικευμένο Τμήμα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης της Κλινικής, διενεργούνται όλες οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις (Υπέρηχοι καρδιάς, Μαγνητική Καρδιάς, Αξονική Στεφανιογραφία, Σπινθηρογράφημα καρδιάς), οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο στην προσπάθεια πρόληψης και θεραπείας των Καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ειδικότερα για την ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η εξέταση υποστηρίζεται από υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο 1.5Τ (MRI MAGNETOM AERA 1.5T, SIEMENS) με τις πλέον νεότερες εξειδικευμένες καρδιακές ακολουθίες καθώς και από την παρουσία Καρδιολόγου με πολυετή εξειδίκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστοποίηση CMR Level 3 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Απεικόνισης.
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αποτελεί μια εξειδικευμένη απεικονιστική μέθοδο που έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και αποτελεί βασικό εργαλείο στη διάγνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σημαντικό πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι δεν περιλαμβάνει τη χρήση ακτινοβολίας.
Οι κυριότερες εφαρμογές της εξέτασης που αφορούν τους καρδιολογικούς ασθενείς είναι οι ακόλουθες:
- Συγγενείς καρδιοπάθειες (π.χ. τετραλογία Fallot, υποψία shunt)
- Απεικόνιση αορτής (Μαγνητική Αγγειογραφία)
- Στεφανιαία νόσος και ισχαιμική καρδιοπάθεια
- Μυοκαρδίτιδα
- Μυοκαρδιοπάθειες (π.χ. διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ARVC, HCM, αμυλοείδωση, σαρκοείδωση, LVNC)
- Νόσοι περικαρδίου (π.χ. συμπιεστική περικαρδίτιδα)
- Καρδιακοί όγκοι (π.χ. μύξωμα)
- Βαλβιδοπάθειες (όταν ο υπέρηχος καρδιάς είναι μη διαγνωστικός ή απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες για να τεθεί οριστική διάγνωση).
Επιπρόσθετα, η μαγνητική καρδιάς μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς καθώς παρέχει τη δυνατότητα:
- Μέτρησης φορτίου σιδήρου στο μυοκάρδιο με ταυτόχρονη μέτρηση φορτίου σιδήρου στο ήπαρ (iron loading)
- Πρώιμης ανίχνευσης καρδιοτοξικότητας απο χημειοθεραπεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυο έτη λειτουργίας, έχει εξετασθεί ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ασθενών σε εκλεκτική και επείγουσα βάση, συμβάλλοντας σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας υγείας στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, αυτό αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των παραπεμπόντων ιατρών στη συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία προβλέπεται να ενσωματώσει νεότερες τεχνικές, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που θα συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέταση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία ή τον υπεύθυνο ιατρό κο Α. Αλεξόπουλο στα τηλέφωνα: 2610 464000 & 2611100600.
https://www.olympion-sa.gr/?section=1990&language=el_GR
Η Καρδιολογική Κλινική της ΟΛΥΜΠΙΟΝ διαθέτει επίσης, υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό Τμήμα με έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο και άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση στεφανιογραφιών, αγγειοπλαστικών και δεξιών καθετηριασμών. Επιπλέον, εξειδικευμένος Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος συνεργάζεται με την κλινική, παρέχει υποστήριξη σε σύνθετα αρρυθμιολογικά προβλήματα και αναλαμβάνει εμφυτεύσεις βηματοδοτών αλλά και μετρήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού σε εξειδικευμένο Καρδιολόγο ή εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 2610464000 & 2611100600.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2007&language=el_GR