Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (WAD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου και υποστηρίζεται από μια εκστρατεία διάρκειας ενός έτους. Το φετινό θέμα είναι «Είναι στο χέρι σου. Ανάλαβε δράση». Με το θέμα αυτό, η φετινή εκδήλωση θέλει βασικά να δώσει στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα, να κινηθούν και να ζήσουν τη ζωή στο έπακρο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (WAD) είναι μια παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης, με στόχο την αύξηση της γνώσης για την ύπαρξη και τον αντίκτυπο των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων (RMDs) σε όλο τον κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από ασθένειες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και τη συμμετοχή του στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εργασία. Η αδυναμία αποτελεσματικής συμμετοχής στην κοινωνία, μειώνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου και αυξάνει την εξάρτησή του από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την οικογένεια και τους φίλους τους.
Πολλοί άνθρωποι με RMD αντιμετωπίζουν επίσης, μεγάλο αριθμό συννοσηροτήτων, αρκετές από τις οποίες, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν τις ρίζες τους σε μακροχρόνιες φλεγμονές στο σώμα. Η ικανότητα καλύτερης έρευνας των RMD και ο ρόλος τους στην πρόκληση φλεγμονής, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του αντίκτυπου άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος ή το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι επομένως προς το συμφέρον του κοινού.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κατά του Ρευματισμού (EULAR), θεωρεί την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (WAD), αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών του για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της ιατρικής εκπαίδευσης, και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις RMDs.
Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή ή πρήξιμο μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αρθρίτιδας που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ή τους ιστούς γύρω από την άρθρωση ή άλλους συνδετικούς ιστούς. Το αίσθημα του πόνου και τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν το εύρος κίνησης. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και το πρήξιμο, τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον τύπο τους.
Η πιο συχνή, σοβαρή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μπορεί η κυρίαρχη εκδήλωση να είναι από τις αρθρώσεις, όμως είναι ένα συστηματικό νόσημα και μπορεί να προσβάλλει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού και να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη αγωγή.
Και άλλες αυτοάνοσες σοβαρές ρευματικές παθήσεις εκδηλώνονται συχνά με αρθρίτιδα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Στον αντίποδα, η πιο συχνή εκφυλιστική (λόγω της φθοράς και της γήρανσης του οργανισμού) αρθρίτιδα, είναι η οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Δεν προσβάλλει άλλα συστήματα του οργανισμού, όμως προκαλεί αναπηρία στο μυοσκελετικό και αυξάνει πολύ το κόστος για την υγεία λόγω των αρθροπλαστικών που υποβάλλονται συχνά οι περισσότεροι ασθενείς.
Η αντιμετώπιση των αρθριτίδων και κυρίως των φλεγμονωδών, εστιάζεται στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην βελτίωση της κινητικής ικανότητας αλλά και στην αποφυγή μόνιμων βλαβών που συνεπάγονται σοβαρή αναπηρία και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω φαρμακευτικής αγωγής αλλά και συνοδών άλλων μέσων όπως φυσικοθεραπείας, προγραμμάτων γυμναστικής, διατροφικών παρεμβάσεων κ.α.
Την τελευταία 20ετία διαθέτουμε παγκοσμίως επαναστατικές και πρωτοπόρες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου αλλά θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση ώστε να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν οι εξαιρετικές αυτές θεραπείες. Αυτό προϋποθέτει να φτάσει έγκαιρα ο ασθενής στον ειδικό ιατρό, δηλαδή τον Ρευματολόγο.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα αλλά και στα Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης, αντιμετωπίζονται περιστατικά αρθρίτιδας, από τη διάγνωση έως τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο ιατρό Ρευματολόγο, στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610464000 & 2611100600.
Για ραντεβού με Φυσίατρο, για προγραμματισμό συνεδριών φυσικοθεραπείας ή οποιουδήποτε προγράμματος θεραπείας και αποκατάστασης, στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας της Πάτρας, μπορείτε να καλέσετε στο 2610464 001, -3.
https://www.olympion-rehab.com/rehabilitation-center-patras