Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Φέτος, στις 31 Μαΐου 2023, ο ΠΟΥ και οι λειτουργοί δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο θα συναντηθούν για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (WNTD – World No Tobacco Day). Το φετινό θέμα είναι «Χρειαζόμαστε φαγητό, όχι καπνό».
Από το 1992 στη χώρα μας, οι καπνιστές καθώς και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, υποδεικνύοντας έτσι την ανάγκη υπενθύμισης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος:
- Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές
- Ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50, σε προοπτική δεκαετίας.
- Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια ζωής, σε σχέση με τους μη καπνιστές
- Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης
Το κάπνισμα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νόσος και θα πρέπει να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται όπως και τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα.
Tουλάχιστον 100 εκατομμυρία άνθρωποι, προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα με την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών και τη δημιουργία κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών που ευνοούν τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η αυξημένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος και η ενδυνάμωση των χρηστών καπνού.
Η στρατηγική διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει :
α) ψυχολογική στήριξη
β) χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, π.χ. bupropion, cytosine, varenicline, ανάλογα νικοτίνης.
Πολλοί διακόπτουν το κάπνισμα δίχως βοήθεια. Όμως μόνο το 3 – 6% δεν υποτροπιάζει. Σε μετανάλυση του 2018, φαίνεται ότι οι καπνιστές που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή, έκοψαν το τσιγάρο σε ποσοστό 20%, ενώ αυτοί που δεν έλαβαν αγωγή το διέκοψαν σε ποσοστό 12%.
Προκειμένου να βοηθήσει τους 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού στον κόσμο να διακόψουν το κάπνισμα, ο ΠΟΥ, επιστράτευσε ψηφιακές λύσεις, όπως η Πρωτοβουλία για τη Διακοπή του Καπνού, η οποία παρέχει στους πολίτες, μεταξύ άλλων, δωρεάν πρόσβαση σε ψηφιακή συμβουλευτική υποστήριξη.
Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα:
- Σε 6 ώρες βελτιώνεται η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης
- Σε 8 ώρες τα επίπεδα νικοτίνης και CO μειώνονται
- Σε 24 ώρες το CO αποβάλλεται
- Σε 48 ώρες δεν ανιχνεύεται νικοτίνη
- Σε 3-9 μήνες βελτιώνονται τα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη.
- Σε 5 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό.
- Σε 10 χρόνια ο κίνδυνος αυτός φθάνει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή
- Σε 15-20 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές
Στη Γενική Κλινική της ΟΛΥΜΠΙΟΝ λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το οποίο απευθύνεται σε όλους τους καπνιστές που αναζητούν τρόπους να διακόψουν το κάπνισμα με υπεύθυνο τον κύριο Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος της ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με ιατρό Πνευμονολόγο, μπορείτε να καλέσετε στα Εξωτερικά Ιατρεία της Γενικής Κλινικής, στα τηλέφωνα 2610464100, 2611100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610464148.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2014&language=el_GR