“Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία”
Αυτό είναι το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την σημασία του ποιοτικού ύπνου αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σε περίπτωση που δεν κοιμόμαστε όσο και όπως πρέπει.
Ο ύπνος είναι μια συνήθεια που είναι θεμελιώδης για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία κάποιου, όπως ακριβώς η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Ωστόσο, ο ύπνος δεν θεωρείται συχνά ως απαραίτητη συνήθεια για τη βέλτιστη υγεία.
Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, που για την μεγάλη πλειονότητα είναι το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.
«O σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή». Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής, είναι μια πολύ-πολύ επικίνδυνη ιδέα, υποστηρίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Χρειάζεται να τονιστεί ότι ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικές ανάγκες του οργανισμού μας και η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσή μας στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων μεταφέρονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της ΕΠΕ.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Υπάρχουν δεκάδες παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο αλλά οι σημαντικότερες είναι:
- Υπνική άπνοια
Μια πολύ συχνή διαταραχή που καταστρέφει τον ύπνο είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια. Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η υπνηλία και κόπωση την ημέρα.
Μερικά πιθανά αποτελέσματα της υπνικής άπνοιας είναι η αρτηριακή υπέρταση, το καρδιακό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, το αγγειακό εγκεφαλικό, η κατάθλιψη και ο σακχαρώδης διαβήτης.
- Αυπνία
Η αϋπνία αφορά είτε δυσκολία στην επέλευση του ύπνου ή/και πολλά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τα οποία το άτομο δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί. Ως αϋπνία θεωρείται επίσης το αίσθημα ότι ο ύπνος δεν είναι αρκετά βαθύς και δεν ξεκουράζει, παρότι μπορεί να είναι επαρκής. Σχεδόν ο καθένας έχει εμπειρία κάποιων συμπτωμάτων αϋπνίας έστω μια φορά στη ζωή του, ενώ το 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από αϋπνία, παρουσιάζοντας επίμονα συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.
- Κινητικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς στον ύπνο
Κατά τον ύπνο το σώμα είτε κινείται ελάχιστα είτε είναι εντελώς παράλυτο (αυτό συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε). Στον ύπνο μπορούν να αναπτυχθούν κινητικές διαταραχές όπως τινάγματα των άκρων, μεμονωμένα ή συνεχή, ή συμπεριφορικές διαταραχές (παραμιλητό, περπάτημα ή άλλη σκόπιμη δραστηριότητα) είτε σε σχέση με το όνειρο είτε όχι. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις διαταραχές είναι το σύνδρομο ανήσυχων άκρων (δυσάρεστο αίσθημα στα κάτω άκρα όταν ξαπλώνουμε και είμαστε ακίνητοι και που υποχωρεί όταν κινήσουμε τα άκρα μας) και η διαταραχή της συμπεριφοράς στο στάδιο REM του ύπνου (ο άνθρωπος φωνάζει, κινείται βίαια κάτι το οποίο βλέπει και στο όνειρό του εκείνη τη στιγμή).
- Ναρκοληψία
Η ναρκοληψία είναι μία χρόνια και δύσκολα αναγνωρίσιμη πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια έντονης και συνήθως ακαταμάχητης επιθυμίας για ύπνο, επεισόδια μυϊκής αδυναμίας κυρίως στο πρόσωπο, τα γόνατα και τους ώμους ιδιαίτερα σε συναισθηματική κατάσταση χαράς (γέλιο) ή θυμού, οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις αμέσως όταν μπούμε σε ύπνο, και επεισόδια αφύπνισης κατά τα οποία είμαστε για λίγο παράλυτοι (υπνική παράλυση). Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργεί Πνευμονολογικό Τμήμα το οποίο στελεχώνεται από εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και αποτελείται από Πνευμονολογική Κλινική και Τακτικό Εξωτερικό Πνευμονολογικό ιατρείο.
Στην Κλινική νοσηλεύονται ασθενείς με οξέα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρόνιοι πάσχοντες. Πραγματοποιούνται μελέτες ύπνου και εφόσον ο ασθενής βρεθεί ότι πάσχει από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, δίδεται θεραπεία με C – PAP, την οποία λαμβάνει ο ασθενής στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Το Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Εκεί γίνεται η παρακολούθηση ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, η άμεση αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών αλλά και οι προεγχειρητικές εκτιμήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο ιατρό Πνευμονολόγο, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2014&language=el_GR