Η ομάδα UPHELLAS, απαρτιζόμενη από 10 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM.
Ξεκίνησε από τους team leaders Δημήτριο – Νικόλαο Καπίρη και Δήμητρα Κολλάρου, φοιτητές του τμήματος Bιολογίας, και στελεχώνεται από τους φοιτητές Δημήτριο Βελλιανίτη και Ευαγγελία – Βενετία Τσιούτσια (τμήμα Βιολογίας), Αθανάσιο Κρίκη (τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), Δήμητρα Σωτηροπούλου (τμήμα Ιατρικής), Ορέστη Περράκη (τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής), Νεκταρία – Δήμητρα Παπαφιλίππου (τμήμα Φυσικής), Μαρία Ντάρα και Σοφία Σιμωνίδου (τμήμα Χημείας). Καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ομάδας, είναι η συμβολή του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Βασιλόπουλου και της επίκουρης καθηγήτριας Αλεξάνδρας Λιανού του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και η αρωγή της κ. Βασιλικής Κορμπάκη, Βιολόγου και μέλους Ε.ΔΙ.Π του Πανεπιστημίου Πατρών και των δύο μεταπτυχιακών φοιτητών του εργαστηρίου Γενετικής του κ. Βασιλόπουλου, Χαράλαμπου Αντωνάτου και Πασχαλιάς Ασμενούδη, ενώ τα ηνία της παρουσίασης της ομάδας ως Marketing Instructor έχει αναλάβει ο Φοίβος Πέντες.
Το σύνθημα του διαγωνισμού είναι “local people solving local problems” δηλαδή “ντόπιοι άνθρωποι λύνουν ντόπια προβλήματα”, έτσι η ομάδα UPHELLAS αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με μία καινοτόμο ιδέα για την αντιμετώπιση της βιοδιάβρωσης του μαρμάρου. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ιδέα ενός βιολογικού, εύχρηστου και φιλικού προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το μάρμαρο, βιοκτόνου χρησιμοποιώντας την τεχνική μετασχηματισμού βακτηρίων, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ανθρωπολογία αλλά και την ιατρική για την παραγωγή αντιβιοτικών, εμβολίων κ.α.
Η ομάδα δρα μη κερδοσκοπικά και βρίσκεται σε αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης από χορηγούς για την διεξαγωγή του πειράματος, τις πρώτες ύλες εξοπλισμού, των μέσων διεκπεραίωσης της ιδέας και την παρουσίαση της στο διαγωνισμό στο Παρίσι. Η ελάχιστη συνεισφορά δύναται να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε ένα crowdfunding στο παρακάτω link: https://igg.me/at/uphellas/x/29779849#/ στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και απλά σαρώνοντας το QR code με το κινητό σας, να μάθετε περισσότερα για τα παιδιά αλλά και και να ενισχυθεί η προσπάθειά τους,