flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

OnlyFans: Το «Ταμείο Ανεργίας» του ερασιτεχνικού πορνό

Το onlyfans.com, ως πλατφόρμα δημοσιοποίησης (κυρίως, αλλά όχι μόνον) ερασιτεχνικού υλικού αισθησιακού και «ακατάλληλου» περιεχομένου, υπήρχε και προ πανδημίας. Επί κορωνοϊού όμως οι επιδόσεις του απογειώθηκαν. Περισσότερες σέξι φωτογραφίες και βίντεο, από πολύ περισσότερες επίδοξες και επίδοξους πορνοστάρ, απείρως περισσότεροι συνδρομητές. Το OnlyFans είναι ένα από τα αναπάντεχα success stories της υγειονομικής κρίσης.

Το success -ή μάλλον sexcess- story του OnlyFans δεν αφορά μόνο στους επιχειρηματίες οι οποίοι το δημιούργησαν το 2016. Αφορά πολύ περισσότερο σε αμέτρητα άτομα που ξαφνικά αντάλλαξαν τη φτώχεια και την απελπισία τους με μια θεαματική ροή εύκολου χρήματος στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το «θαύμα» απαιτεί γυμνή σάρκα, σε όσο το δυνατόν πιο τολμηρές στάσεις. Αυτό είναι όλο.

Η Covid-19 καταδίκασε στην ανεργία γυναίκες και άντρες, κάθε ηλικίας, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης, σε όλο τον κόσμο. Το OnlyFans, βρετανικό ως προς την έδρα, αλλά με οικουμενική εμβέλεια, υποδέχτηκε στην αχανή αγκαλιά του οποιαδήποτε και οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να επιδείξει τα σωματικά του προσόντα στο διαδίκτυο, όχι όμως χάριν αυτοεπιβεβαίωσης, αλλά για βιοπορισμό.

Το OnlyFans δεν δημοσιοποιεί οικονομικά στοιχεία, εκτιμάται όμως ότι οι συνδρομητές του φτάνουν τα 90 εκατ. και φέρεται να έχει αποδώσει περί τα 800 εκατ. δολάρια σε 1 εκατ. χρήστες οι οποίοι «ανεβάζουν» περιεχόμενο προς τέρψιν των συνδρομητών τους.

Περίπου από την αρχή της πανδημίας, οι εγγεγραμμένοι χρήστες της πλατφόρμας πολλαπλασιάζονται με ρυθμό ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ανά ημέρα. Αντιστοίχως, οι πάροχοι περιεχομένου -δηλαδή οι πρόθυμοι να παραστήσουν τις και τους πορνοστάρ- αυξάνονται κατά 7-8.000 καθημερινά. Σήμερα υπερβαίνουν το 1 εκατ., ενώ το 2019 ήταν περίπου 10 φορές λιγότεροι.

Η τυπική φόρμουλα επικερδούς συμμετοχής στο OnlyFans έχει ως εξής: Έστω ότι είστε μια νεαρή καλλίγραμμη γυναίκα. Αναρτάτε τακτικά αποκαλυπτικές και ερωτικώς υπαινικτικές selfie και λοιπές εικόνες σας στο Instagram. Προσελκύετε θαυμαστές και δημιουργείτε μια αξιοπρόσεκτη ομάδα follower. Διεγείρετε τη φαντασία τους, υποσχόμενη ότι θα δουν πολύ πιο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, σε ακίνητη και κινούμενη εικόνα, εάν γίνουν συνδρομητές στη σελίδα σας, στο OnlyFans. Τα υπόλοιπα γίνονται περίπου από μόνα τους. Και τα χρήματα που μπορεί να αποδώσει μια επιτυχής σταδιοδρομία στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα.

Ενδεικτικά, εάν ένας πάροχος περιεχομένου ζητά από το κοινό του την ελάχιστη μηνιαία συνδρομή των 4,99 δολαρίων, με 5.000 συνδρομητές μπορεί να κερδίζει από 249 έως 1.247$ το μήνα. Με 100.000 συνδρομητές ανεβαίνει στην κλίμακα των 4.990-24.950$, με 500.000 συνδρομητές στα 24.950-124.750$ και με 1 εκατ. συνδρομητές θα βλέπει κάθε μήνα στο λογαριασμό του από 49.900 έως 249.500$ μηνιαίως.

Ωστόσo, με μηνιαία συνδρομή 14.99$, η οποία θεωρείται σαν η πιο συνήθης για πολύ ενεργούς παρόχους, τα ποσά αλλάζουν άρδην: Με «μόλις» 10.000 συνδρομητές ο/η πορνοστάρ κερδίζει από 1.499 έως 7.495$ το μήνα. Με 200.000 συνδρομητές 29.980- 149.900$ και με 1 εκατ. συνδρομητές το κέρδος εκτοξεύεται στην περιοχή 149.900-749.500$ ανά μήνα.

Η συμφωνία με το OnlyFans προβλέπει ότι η πλατφόρμα αποδίδει στους παρόχους περιεχομένου το 80% των εσόδων από τις συνδρομές, παρακρατώντας εν είδει προμήθειας το υπόλοιπο 20%. Με δεδομένο ότι πολλοί πάροχοι κατορθώνουν να προσελκύσουν μεγάλο όγκο συνδρομητών, το κομπόδεμα του πορνό που εξασφαλίζεται, καθιστά το OnlyFans ένα σωστό χρυσωρυχείο -προφανώς για τους επιδέξιους χειριστές, οι οποίοι αξιοποιούν κατά το μέγιστο δυνατόν τις δυνατότητές του ως εναλλακτικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σε πρόσφατο άρθρο τους σχετικά με το OnlyFans, οι New York Times προσέγγισαν το αναδυόμενο φαινόμενο, τη νέα πορνο-βιομηχανία, μέσω προσωπικών ιστοριών κάποιων γυναικών οι οποίες δοκίμασαν την τύχη τους ως ερασιτέχνιδες στριπτιζέζ-πορνοστάρ. Όλες είχαν κάτι ενδιαφέρον να καταθέσουν, παρόλον ότι δεν ήταν όλες τους εξίσου επιτυχημένες στην απέραντη σκηνή του onlyfans.com.

Η Μέλανι Χολ είναι μητέρα τριών παιδιών σε μια μονογονεϊκή οικογένεια. Κανονικά εργάζεται σαν νοσηλεύτρια στο βόρειο Οχάιο, με ωρομίσθιο 13,3 δολ. Δημιούργησε προφίλ στο OnlyFans μόλις πριν από έναν μήνα, πιστεύοντας ότι «κανείς δεν θα ήθελε να με δει γυμνή. Στο κάτω-κάτω, είμαι μάνα με τρία παιδιά». Κι όμως, η πραγματικότητα τη διέψευσε, καθώς υπήρξαν κάποιοι συνδρομητές στη σελίδα της, όχι βεβαίως τόσοι όσοι θα την έκαναν εκατομμυριούχο, αλλά αρκετοί ώστε να της παρέχουν ένα σημαντικό βοήθημα, περί τα 700 δολ. μέχρι στιγμής. Όπως λέει η Χολ «εφέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δεν βρέθηκα σε δίλημμα για το εάν θα πληρώσω το λογαριασμό του ηλεκτρικού ή θα πάρω χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά». Το OnlyFans κάλυψε όλα τα έξοδα.

Μια άλλη κυρία η οποία έκανε την τύχη της -και μακράν καλύτερα από την προηγούμενη- ονομάζεται Σαβάνα Μπεναβίντεζ. Είναι 23 ετών και κατά τη διάρκεια της πανδημικής έξαρσης έχει χάσει τρεις φορές τη δουλειά της. Η αγωνία για το πώς θα τα βγάλει πέρα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό και τον 2χρονο γιο της και η απόγνωση την ώθησε στο OnlyFans. Άρχισε με, αναλογικά σεμνές, φωτογραφίες της με εσώρουχα. Η Σαβάνα λέει ότι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες κατάφερε να κερδίσει 64.000 δολάρια. Ξαφνικά είχε τόσα πολλά λεφτά ώστε δεν ήξερε τι να τα κάνει. Όχι μόνο πλήρωσε λογαριασμούς και χρέη, αλλά βοήθησε συγγενείς και φίλους να ξεπεράσουν τις δικές τους οικονομικές δυσχέρειες.

Κάποιες άλλες ερασιτέχνιδες πορνοστάρ εξήγησαν στη ρεπόρτερ των NY Times ότι οι «συνθήκες δουλειάς» στο OnlyFans δεν είναι τόσο ονειρεμένες όσο μπορεί κάποιοι να υποθέτουν. Ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος και οι συνδρομητές είναι αχόρταγοι. Γι’ αυτό, κάθε πάροχος περιεχομένου πρέπει να ανανεώνει διαρκώς το υλικό, να το εμπλουτίζει, με όλο και καλύτερες -δηλαδή πιο τολμηρές- φωτογραφίες και σκηνές. Αυτό συνεπάγεται πλήρη απασχόληση, η οποία ενδέχεται να μη συνδυάζεται με μια «κανονική» επαγγελματική υποχρέωση -και όχι μόνο λόγω φόρτου. Αλλά και διότι οι πόρτες της καθωσπρέπει κοινωνίας μπορεί να κλείσουν με πάταγο μπροστά σε μια ή έναν πάροχο περιεχομένου στο OnlyFans. Η ειρωνεία είναι, βέβαια, ότι τον αποκλεισμό ενός ή μίας πορνοστάρ ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα την αποφασίσει κάποιος συνδρομητής του onlyfans.com.