Στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών αναφέρεται:
Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και αποδίδει στις παρατάξεις, ότι τους αναλογεί.
Η ψήφιση του Κλεισθένη ήταν μία επανάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από την ίδρυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμοθετήθηκε το σύστημα της απλής αναλογικής με γνώμονα τη δίκαιη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στα τοπικά Συμβούλια με στόχο να σπάσουν τα μονολιθικά συστήματα εξουσίας.
Δόθηκε επίσης η δυνατότητα καθιέρωσης των δημοψηφισμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών, ανασυγκροτήθηκε ο θεσμός των κοινοτήτων δίνοντας κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Η απλή αναλογική έδινε τη δυνατότητα να υπάρχουν συνεργασίες, συνέργειες, συγκλίσεις και συμπαράταξεις από κοινού κοινωνικών δυνάμεων.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική και ναρκοθετήσε τα νεοεκλεγέντα συμβούλια δίνοντας υπερεξουσίες στο δήμαρχο και στις επιτροπές. Κατέστησε τους δημοτικούς συμβούλους κομπάρσους σε ένα κακοστημένο θίασο. Θέλει να επαναφέρει το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο, δηλαδή του Δήμαρχου που εξαρτάται από το κόμμα και την κεντρική εξουσία.
ΡΑΠΙΣΜΑ για τον νόμο του Θεοδωρικάκου, που αλλοίωσε το αποτέλεσμα των εκλογών, έδωσε το τρίτο τμήμα του ΣτΕ καθώς έκρινε ότι οι εν λόγω διατάξεις αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και παρέπεμψε το θέμα στην ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Στην πόλη μας, την Πάτρα, η Λαϊκή Συσπείρωση του Κ.Πελετίδη στον μοναδικό Δήμο που είναι δημοτική αρχή, είδε ως σωσίβιο το νόμο Θεοδωρικακου. Θα μπορούσε να τον καταργήσει στην πράξη εφαρμόζοντας άπλετη Δημοκρατία. Είναι γνωστό όμως ότι ο πολιτικός τους φορέας ΚΚΕ το 2016 για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στη Βουλή ψήφισε παρών!!! Αλλά στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Την αντίληψη αυτή της λειτουργίας δηλαδή της άμεσης Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών την πολεμά με λύσσα. Έτσι τοπικά συμβούλια ,κοινότητες, οργανισμούς τα έχουν καταστήσει ανενεργά κύτταρα. Η επικοινωνία γίνεται με το τηλέφωνο και σημαντικά θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα, με την πρόφαση δήθεν τους περιορισμούς για τον COVID-19, οι ειδοποιήσεις και «συμμετοχή» γίνονται με το τηλέφωνο. Είναι δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια της ή του προέδρου να κόψει και να ράψει κατά το δοκούν. Στην εποχή της τεχνολογίας εμείς συνεχίζουμε με τον αραμπά. Θα μπορούσαν τα τοπικά συμβούλια να συνεδριάσουν στις αίθουσες Αλ. Σούλη στο Παμπελοποννησιακό ή στην αίθουσα Λαδόπουλου τα οποία υπερκαλύπτουν σύμφωνα με το νόμο τον αριθμό των 11 ή 15 τοπικών συμβούλων ή έστω να συζητήσουν με τηλεδιάσκεψη ώστε να γίνεται διαβούλευση και διάλογος. Στραγγαλίζουν την λαϊκή συμμετοχή, τη δημοκρατία, το διάλογο. Βέβαια η Λαϊκή Συσπείρωση έχει σημαία, όπου είναι αντιπολίτευση, να γίνονται δια ζώσης τα δημοτικά συμβούλια. Η πρότασή μας είναι άμεσα τα τοπικά συμβούλια, οι κοινότητες, οι οργανισμοί να συνεδριάζουν δια ζώσης, εφαρμόζοντας τις αρχές του διαλόγου και της δημοκρατίας. Τρέμουν τον διάλογο.