Όπως είναι γνωστό, η ανάγκη ύπαρξης βιοτεχνικού πάρκου στην πόλη, ξεκίνησε την υλοποίηση της, το 2005, με την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας της οποίας κύριος μέτοχος ήταν και είναι ο Δήμος Πατρέων. Συμμετέχουν από τότε, με μικρότερα ποσοστά το Επιμελητήριο, η ΟΕΒΕΣΝΑ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος), ο ΣΕΒ και η τότε Αχαϊκή Τράπεζα. Το ΒΙΟΠΑ καθορίστηκε και οριοθετήθηκε προκειμένου να στεγάσει μικρές βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και άλλες οχλήζουσες επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο λειτουργούσαν στον αστικό ιστό της πόλης, ως περιγράφονται στο άρθρο 5 του π.δ (Δ`166) 23.2.1987 και όπως αυτό συμπληρώθηκε με το Γ` 79463/8/19.12.1990 (ΦΕΚ 706Δ) .
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το βιοτεχνικό πάρκο είναι μία εικόνα εγκατάλειψης, σκουπιδότοπου χωρίς υποδομές, φωτισμό, δρόμους, χωρίς καθαριότητα. Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές δεν έχουν δώσει τη δέουσα σημασία για να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο της πόλης. Χωρίς σύνδεση με τρένο και λιμάνι βρίσκεται σε μόνιμη παρακμή.
Η μη εξυπηρέτηση του δανείου αλλά και η μη αποπληρωμή εργολάβων που είχαν αναλάβει τις αρχικές εργασίες δημιούργησαν ασφυκτικά προβλήματα.
Η δημοτική αρχή όφειλε από το 2015 να συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση, αλλά και την εξυγίανση του ΒΙΟΠΑ, αλλά δυστυχώς αυτό αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά.
Με μία αιφνιδιαστική απόφαση η δημοτική αρχή επιχειρεί να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης σε οικόπεδο που προοριζόταν για βρεφονηπιακό σταθμό, σε σταθμό εγκατάστασης των απορριμματοφόρων του δήμου. Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα: σκέφτεται η δημοτική αρχίσει να δημιουργήσει ΣΜΑ στην περιοχή; Γιατί τα απορριμματοφόρα κατά βάση, σταθμεύουν κοντά εκεί που αδειάζουν. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντολογικής και κυκλοφοριακής μελέτης; Η στάθμευση εκεί των απορριμματοφόρων και η καθημερινή επιβάρυνση στην κυκλοφορία θα δημιουργήσουν νέο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ήδη επιβαρυμένη και με πολλά προβλήματα περιοχή. Τι άλλαξε την απόφαση της δημοτικής αρχής που διαπραγματευόταν άλλο χώρο για τη στάθμευση των απορριμματοφόρων; Ένας βρεφονηπιακός σταθμός θα εξυπηρετούσε το σύνολο των επιχειρήσεων των εργαζομένων αλλά και της περιοχής. Ποιος ο λόγος να θυσιάσουμε τον βρεφονηπιακό σταθμό; Έτσι υπερασπίζεται τις ανάγκες των εργαζομένων;
Πλέον, στις αρχές του 2015 έγινε αλλαγή χρήσης σε οικόπεδο για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου, χωρίς αυτό να έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, ο χώρος παρέμενε ως αποθετήριο αδρανών υλικών συγκεκριμένου εργολάβου και έως σήμερα ως ΣΤΑΝΗ με την ανοχή της δημοτικής αρχής.
Έτσι χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο λειτουργίας και ανάπτυξης του ΒΙΟΠΑ, η δημοτική αρχή άγεται και φέρεται χωρίς κάποιο πλάνο τόσο για την πόλη όσο και για το ΒΙΟΠΑ.
Την καλούμε εδώ και τώρα να υλοποιήσει εμπεριστατωμένη μελέτη, αξιόπιστο σχέδιο και master plan για τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ.