Η ανθρώπινη, συγκινητική και ταυτόχρονα δυσάρεστη ιστορία μιας Ελληνίδας υιοθετημένης στο εξωτερικό, που αναζητά τις ρίζες της στο Αίγιο, «ξύνοντας πληγές» ενός σκοτεινού παρελθόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με την λειτουργία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πατρών, φέρνει στην επιφάνεια η Jill Pidgeon.
Εχοντας νοσηλευτεί με καρκίνο στα νεφρά και θρόμβο αίματος κοντά στην καρδιά και εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση πριν από λίγες ημέρες, αναζητά ακόμα – με την ελπίδα για καλά νέα – την επούλωση μια βαθιάς πληγής, όπως η εξεύρεση της βιολογικής της οικογένειας, παρά τις αποτυχημένες της προσπάθειες εδώ και δεκαετίες.
Οπως περιγράφει η ίδια, με επιστολή της στην «Π», έμεινε στο κατώφλι του Ορφανοτροφείου Πατρών και σύμφωνα με την διοίκησή του ιδρύματος, που της απάντησε 21 Απριλίου 1955, έφτασε εκεί 3 ημερών, βρέθηκε στο βρεφοδόχο, εγγράφηκε στο μητρώο (αριθμός 10752) και κατά την ανεύρεση του το μωρό φορούσε άσπρο πουκάμισο, λευκό καπέλο και καπάκι, κομμάτι ριγέ ύφασμα και άλλα ρούχα, όπως κι ένα σημείωμα που έγραφε «είναι αβάπτιστον».
Η μικρή, γεννημένη σύμφωνα με το Ορφανοτροφείο στις 19 Απριλίου 1955, βαπτίστηκε στις 22 του μήνα και της δόθηκε το όνομα Ελένη Ιωάννου, με νονά της την Μαρία Κανταρτζοπούλου, έτυχε δε σε πέντε διαφορετικές θετές μητέρες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 1956 όπου έφτασε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε τους θετούς γονείς της, σοβαρά υποσιτισμένη και μια βαθιά ουλή στο δεξί μηρό.
«Ο Θεός μού έδωσε δύο υπέροχους γονείς και είχα μια υπέροχη ζωή. Εχουν πεθάνει και μου λείπουν τρομερά. Δεν έχω όμως πληροφορίες για τα ονόματα των βιολογικών γονέων μου και δεν γνωρίζω τίποτα για την πραγματική μου οικογένεια. Ξέρω ότι εγγράφηκα στο Δημαρχείο Πάτρας. Εχω κάνει DNA, το οποίο φαίνεται να οδηγεί σε Πτέρη Αιγίου και πιθανώς στο επώνυμο Βεργόπουλος ή Βέργος. Ελπίζω ότι κάποιος θ’ αναγνωρίσει την ιστορία μου και θα παρουσιάσει πληροφορίες», λέει η κ. Ελένη.
Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι, πιστεύει πως μοιάζει με κάποια και η ιστορία του είναι με κάποιο τρόπο γνωστή παρακαλείται να επικοινωνήσει με το «The Eftychia Project» μέσω μηνύματος προς το γραμματοκιβώτιο στη σελίδα του στο Facebook ή μέσω του [email protected].
Ηδη υπάρχει μία κάποια κινητικότητα στην κοινότητα Πτέρης Αιγίου και στον οικισμό της «Αγιο Ανδρέα», αφού εκεί υπάρχουν οικογένειες με το επώνυμο «Βεργόπουλος», ενώ παλαιότεροι διηγούνται ιστορίες με μωρά που πήραν τον δρόμο για το Ορφανοτροφείο της Πάτρας, όπως και την εμπλοκή ακόμα και της βασίλισσας Φρυδερίκης για την αποστολή βαπτισμένων ορφανών σε Ευρώπη και Αμερική.
Πελοπόννησος