flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Οργανώνουν νέα τάγματα εφόδου στη δυτική Θεσσαλονίκη – Οι “λέσχες” και τα παρατσούκλια

Tις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κινητοποίησαν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και του Ευόσμου, οι οποίες έχουν πλέον την αποστολή να διερευνήσουν επισταμένως το εύρος που έχει λάβει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που θέτει σε εγρήγορση τις Αρχές είναι και οι κινήσεις που γίνονται ταυτόχρονα για την αναβίωση των διαβόητων ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των δυτικών συνοικιών της πόλης, η προετοιμασία για την οργάνωση νέων «ομάδων κρούσης» φαίνεται να περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων.

Οπως έδειξαν και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τα επεισόδια στα σχολικά συγκροτήματα, πρόκειται για πολύ νεαρά ή ακόμα και ανήλικα άτομα με δραστηριότητα στον νεοναζιστικό χώρο και στις κερκίδες των γηπέδων.

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Τερψιθέας, η Αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 98 προσαγωγές, από τις οποίες οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ολοι οι συλληφθέντες προέρχονται από τον χώρο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού. Από αυτούς, οι περισσότεροι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν απασχολήσει για επεισόδια σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης, ενώ είχαν πρωτοστατήσει σε ταραχές που σημειώθηκαν τόσο στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό όσο και στις συγκεντρώσεις των αρνητών της COVID-19 και του εμβολιασμού.

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Οι οργανωτές και οι «λέσχες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εδώ και αρκετούς μήνες έχουν αποκτήσει απόλυτη γνώση για τις ενέργειες ανασυγκρότησης των νεοναζιστικών θυλάκων στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα μετά την καταδίκη των μελών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Επίκεντρο αυτής της οργανωτικής προσπάθειας φαίνεται πως αποτελεί μια «λέσχη» με τη χαρακτηριστική ονομασία «Σάρισα», που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία αυτής της λέσχης διαφημίζεται από τις ιστοσελίδες που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, στις οποίες η «Σάρισα» αποκαλείται «εθνικιστικός πολυχώρος».

Κεντρικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη λέσχη νεοναζιστών φέρεται πως είναι ένας 40χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και γνωστός οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει να «αλιεύει» νεαρούς μέσα από τις τάξεις των φανατικών οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το παρατσούκλι του συγκεκριμένου ανθρώπου, που έχει μπει στο ερευνητικό μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., είναι «Γερμανός», δείχνοντας έτσι και την ιδεολογική του τοποθέτηση. Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης τονίζουν πως ο 40χρονος φέρεται να έχει εξελιχθεί σε στρατολόγο, καθοδηγητή αλλά και εκπαιδευτή των υπό σύσταση νέων ταγμάτων εφόδου.

Παράλληλα, από τις Αρχές δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η προσπάθεια νεοναζιστικής ριζοσπαστικοποίησης νέων επικεντρώνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε περιοχή δηλαδή όπου κατοικούν πολλοί ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, αλλά και εν γένει κοινωνικές ομάδες που ανήκουν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Αυτή η τακτική θυμίζει την έντονη δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί πριν από περίπου μία δεκαετία στην Αττική και συγκεκριμένα στο Πέραμα και στη Νίκαια.