Τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει παραλύσει, για μήνες ολόκληρους, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της διοργάνωσης των επερχόμενων μεγάλων λαμπερών τελετών. Πρώτοι και καλύτεροι, ανάμεσά τους, οι διοργανωτές των Όσκαρ. Τί θα γίνει με την ετήσια απονομή του 2021; Θα έχει τη λάμψη και τις παρουσίες που συγκέντρωνε προηγούμενες χρονιές ή θα είναι μια εκδήλωση κλειστή και τελείως διαφορετική;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προσπαθούν απεγνωσμένα να δώσουν όσοι βρίσκονται πίσω από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά βραβεία του κόσμου. Αυτό που έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί είναι πως η φετινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου του 2021 στο Λος Άντζελες, δύο μήνες αργότερα από την περίοδο που διεξάγεται κάθε χρόνο.
Δεδομένου ότι οι εμβολισμοί μόλις ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι η απειλή της COVID – 19 να αρχίζει να εξανεμίζεται, δεν είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση σχετικά με το αν η φετινή διοργάνωση θα στηθεί με φυσικό ή διαδικτυακό τρόπο. Οι υπεύθυνοι ετοιμάζουν, παράλληλα, και τα δύο αυτά σενάρια και έχουν ζητήσει από τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ να επανασχεδιάσει την τελετή με βάση τα νέα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι απόψεις συγκλίνουν πως ειδικά για το 2021 πρέπει να ετοιμαστεί ένα πολύ δυνατό σόου για να καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού και κυρίως να περάσει το ηχηρό μήνυμα πως το σινεμά παραμένει ζωντανό παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας.
Την παραπάνω άποψη στηρίζουν ένθερμα και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί οι οποίοι, μετά από μια κάκιστη εμπορικά χρονιά, βασίζονται στα Όσκαρ προκειμένου να αυξήσουν την δημοτικότητα των ταινιών τους. Είναι, εξάλλου, αποδεδειγμένο πως τα Χρυσά Αγαλματίδια αποτελούν πολύ πλούσια «προίκα» για μια ταινία.
Τους τελευταίους μήνες, πάντως, η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα απέδειξε πως είναι ικανή να βρει εναλλακτικές όταν έρχεται αντιμέτωπη με απρόσμενες καταστάσεις. Ταινίες που προορίζονταν για την μεγάλη οθόνη διοχετεύτηκαν στις online πλατφόρμες ενώ ακόμη και οι διάφορες τελετές βραβείων κατάφεραν να πραγματοποιηθούν έστω και χωρίς την λάμψη και των προηγούμενων ετών.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα οποία απονεμήθηκαν πριν λίγες ημέρες, κατά την διάρκεια μιας «μεικτής» τελετής που φιλοξενήθηκε στο Βερολίνο. Ήταν μεν ζωντανή αλλά με πολύ λίγα άτομα να δίνουν το «παρών» ενώ την ίδια στιγμή οι νικητές εκφωνούσαν τους λόγους τους διαδικτυακά και το κοινό τους παρακολουθούσε από το σπίτι μέσω live streaming.
Ακόμα κι αν οι συνθήκες, όμως, επιτρέψουν μια φυσική διοργάνωση των Όσκαρ, αυτή δεν θα έχει σίγουρα ούτε πολυκοσμία, ούτε ξέφρενα πάρτι ούτε στριμωξίδια στο κόκκινο χαλί. Το ενδιαφέρον θα εντοπιστεί στο αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος της τελετής, στις ταινίες, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που θα καταφέρουν τα αποσπάσουν τα περισσότερα και σημαντικότερα βραβεία.
Τα πρώτα προγνωστικά
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πάντως τα φετινά Όσκαρ αναμένεται να εξελιχθούν σε μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο Netflix και του «Nomaland» της Κλόι Ζάο που θεωρείται πολύ μεγάλο φαβορί. Και το Netflix όμως θα παλέψει με γερά «όπλα» μεταξύ των οποίων το «Midnight Sky» με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, το μιούζικαλ «The
Prom» με την Μέριλ Στριπ και την Νικόλ Κίντμαν κ.α.