Οταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα – Εγραφαν στις εφημερίδες… και τα ονόματα! ΔΕΙΤΕ τι είχε γίνει στην Αμαλιάδα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ήταν καλοκαίρι του 1982, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και του Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησε το άρθρο 356 του Ποινικού Κώδικα, με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82. Ήταν η μέρα, που η μοιχεία στην Ελλάδα, αποποινικοποιήθηκε.


    Πριν λίγες ημέρες και καθώς ξεφύλλιζα διάφορους τόμους από το αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς», το μάτι μου έπεσε σε ένα μονόστηλο, «Τους συνέλαβε επ’ αυτοφώρω ο σύζυγος»… «Ε, και;» λέω από μέσα μου, «γιατί η εφημερίδα να έχει τέτοιο δημοσίευμα». Διαβάζοντας όμως παρακάτω, θυμήθηκα πως η μοιχεία στην Ελλάδα, ήταν ποινικό αδίκημα μέχρι και το 1982…!

    Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό, εκείνη η ξεκαρδιστική κωμωδία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, «Η βίλα των οργίων» και η σκηνή με τα σεντόνια…

    Πάντοτε νόμιζα πως αυτή η ταινία είχε κάποιες δόσεις υπερβολής ως προς τον τρόπο που παρουσίαζε την αυτόφωρη σύλληψη, τον διασυρμό με τα σεντόνια κτλπ. Η αλήθεια όμως είναι πως η θρυλική αυτή κωμωδία, αντικατόπτριζε πλήρως την πραγματικότητα, μιας Ελλάδας όπου όντως ο μοιχός ή η μοιχαλίδα, σερνόταν στο Αστυνομικό Τμήμα, με το μπουρνούζι ή με το σεντόνι. Προς παραδειγματισμό…

    Οταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα - Εγραφαν στις εφημερίδες... και τα ονόματα! ΔΕΙΤΕ τι είχε γίνει στην Αμαλιάδα
    Αμαλιάδα 1979, Αρχείο Εφημερίδας Πατρίς

    Και από τον διασυρμό της σύλληψης, πηγαίναμε στην διαπόμπευση της… εφημερίδας!

    Την επομένη της αυτόφωρης διαδικασίας, οι εφημερίδες θα είχαν στις πρώτες τους σελίδες, συχνά, την είδηση, ντυμένη με γλαφυρές περιγραφές και γαργαλιστικές λεπτομέρειες… και φυσικά ονοματεπώνυμα. Η κυρία, σύζυγος του κυρίου, είχε εραστή τον έτερο κύριο και… δεν συμμαζευόταν η ντροπή από πουθενά.

    Στο παραπάνω δημοσίευμα, βλέπουμε πως στο ζευγάρι των μοιχών, επιβλήθηκε μάλιστα φυλάκιση επτά μηνών. Η ανώτερη ποινή ήταν το ένα έτος φυλάκισης, καθώς επρόκειτο για πλημμέλημα.

    Οταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα - Εγραφαν στις εφημερίδες... και τα ονόματα! ΔΕΙΤΕ τι είχε γίνει στην Αμαλιάδα
    Αρχείο Εφημερίδας Πατρίς

    Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου, ενώ το έγκλημα διώκονταν μόνο ύστερα από καταγγελία του/της συζύγου και για να ισχύσει η ποινή οι «δράστες» θα έπρεπε να συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω την ώρα της πράξης. Οπότε καταλαβαίνετε πως εκείνα τα χρόνια, οι ντετέκτιβ θησαύριζαν, στην Ελλάδα…

    Οταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα - Εγραφαν στις εφημερίδες... και τα ονόματα! ΔΕΙΤΕ τι είχε γίνει στην Αμαλιάδα

    Ώσπου ξημέρωσε το 1982 και η κυβέρνηση της «Αλλαγής» τα έβαλε με την Εκκλησία -που αντιδρούσε-, τα έβαλε με μια μερίδα πολιτών που μέχρι και σε διαδηλώσεις κατέβηκαν.. και τελικά  στις 24 Ιουλίου του 1982, έφερε στην Ελληνική Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούσε την ποινική δίωξη της μοιχείας.

    Οταν η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα - Εγραφαν στις εφημερίδες... και τα ονόματα! ΔΕΙΤΕ τι είχε γίνει στην Αμαλιάδα

    «Το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα για τη μοιχεία καταργείται. Δικογραφίες που εκκρεμούν για παραβάσεις του άρθρου 357 του Ποινικού Κώδικα τοποθετούνται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα και τα διωκτικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί επιστρέφονται ανεκτέλεστα. Οι καταδικαστικές αποφάσεις για μοιχεία που έχουν εκδοθεί μέχρι την ισχύ αυτού του νόμου και οι ποινές που επιβλήθηκαν με αυτές σύμφωνα με το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα διαγράφονται από το ποινικό μητρώο και διατάσσεται η καταστροφή των σχετικών δελτίων» ανέφερε το σημείωμα του άρθρου 6 του ν. 1271/1982.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αλιβέρι: 10χρονος έγραψε σε έκθεση λεπτομέρειες για όσα βίωνε στο σπίτι του (βίντεο)

    Μια ακόμη περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας γνωστοποιήθηκε στο Αλιβέρι. Ειδικότερα, σύμφωνα με...

    Σαντορίνη – Παπανικολάου: Περιμένω τον σεισμό των 6 Ρίχτερ (βίντεο)

    Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησαν το πρωί, ο Δημήτρης...

    ΠΑΤΡΑ: Εξι μήνες πάλεψε αλλά δεν άντεξε!

    «Έφυγε» ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών...

    Πώς και γιατί η κοινωνία βιώνει τη φτωχοποίησή της

    Του Θέμη Μπάκα Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του...
    Best Shop